El Govern aprova un altre pla antiinflació de 3.800 milions d'euros | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

El Govern aprova un altre pla antiinflació de 3.800 milions d’euros

  |   Novetats

Diari de Girona. Les actuacions validades per l’Executiu inclouen pròrrogues fins al 31 de desembre d’ajudes ja existents, així com noves polítiques.

El Govern va aprovar ahir el seu setè pla de xoc per a pal·liar els efectes de la inflació sobre consumidors i empreses. El paquet de mesures validades pel Consell de Ministres mobilitzen un pressupost de 3.800 milions d’euros i combina tant pròrrogues d’ajudes ja existents -fins al 31 de desembre, amb caràcter general-, com l’adopció de noves mesures i noves polítiques. L’Executiu calcula que es destinaran 47.000 milions d’euros entre els set plans de xoc per a frenar la inflació i combatre els seus efectes sobre els col·lectius més vulnerables.

El pla de xoc ha estat incorporat en un reial decret llei `òmnibus’ de més de 300 pàgines que ha estat aprofitat pel Govern per a transposar algunes directives europees ja vençudes o adequar la normativa a sentències del Tribunal de Justícia de la UE (cas de les VTC); també, per a adoptar algunes mesures urgents addicionals, sobretot per a poder desplegar amb eficàcia projectes estratègics i programes del Pla de Recuperació, segons ha explicat la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. El reial decret llei serà sotmès en bloc a la convalidació de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats.

Aquestes són les principals mesures:

– Aliments. Els aliments de primera necessitat es vendran sense IVA almenys fins a l’1 de novembre i, si la inflació persisteix, la rebaixa fiscal es mantindrà fins a final d’any. La mesura (que també inclou la reducció de l’impost en l’oli i la pasta a la meitat, del 10% al 5%) es mantindrà en principi fins al 31 de desembre, però estableix que la rebaixa fiscal quedarà derogada l’1 de novembre si la dada de setembre de l’anomenada inflació subjacent se situa per sota del 5,5%. Segons els càlculs del Govern, amb aquesta pròrroga per al segon semestre de 2023, l’estalvi per a les famílies serà de 661 milions, com ja va ocórrer en el primer semestre de l’any. És a dir l’impacte pressupostari total serà de 1.320 milions.

– Carburants. El Govern ha prorrogat fins al 31 de desembre de 2023 la bonificació als combustibles per al sector del transport professional per carretera. En concret, es mantindrà aquesta rebaixa de 10 cèntims al dièsel fins al pròxim 30 de setembre, mentre que en el quart trimestre el descompte serà de 5 cèntims per litre. Per a les flotes mogudes per gas es preveu una compensació de 13 cèntims fins a setembre i de set cèntims d’euros entre octubre i final d’any, donades les especials circumstàncies a les quals s’enfronta el preu del gas en aquesta etapa.

– Indústria electrointensiva. El Consell de Ministres ha aprovat una extensió de sis mesos del termini per a obtenir l’autorització d’inici de la construcció de noves renovables actualment en tramitació, davant l’al·luvió de nous permisos obtinguts a l’inici de l’any per les companyies. Aquesta és una de les mesures en matèria energètica aprovades per l’Executiu ahir, juntament amb la pròrroga fins al 31 de desembre de l’exempció del 80% dels peatges elèctrics de la factura per a les empreses electrointensives, la congelació del preu màxim de la bombona de butà en 19,55 euros o l’actualització dels paràmetres retributius per a les instal·lacions de cogeneració.

– Abonament del transport.

Entre les mesures aprovades, via Reial decret llei, per a fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna es troba la pròrroga, fins al 31 de desembre, de les ajudes al transport públic, que caducaven el 30 de juny. En concret es prolonga la reducció del preu d’abonaments i títols multiviatge de transport públic (el descompte de Rodalia de Renfe i mitjana distància ja s’havia estès tot l’any). El Govern continuarà bonificant amb un 30% el transport públic de la resta d’administracions, comunitats autònomes i entitats locals, sempre que es comprometin a augmentar aquest descompte fins al 50%. L’objectiu, segons la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, és alleujar les finances de les famílies i fomentar el transport sostenible. L’Estat destina un màxim de 380 milions per a cobrir el cost de la reducció dels abonaments i títols multiviatge. La resta d’Administracions, segons el Govern, «hauran de finançar una rebaixa d’almenys el 20% entre l’1 de juliol i el 31 de desembre» d’enguany.

– Becaris. Els estudiants en pràctiques tindran l’obligació de cotitzar a la Seguretat Social a partir de l’1 de gener del 2024. El Govern retarda així tres mesos aquest nou deure d’empreses i universitats, que segons el ja validat havia d’entrar en vigor l’1 d’octubre del 2023. L’Executiu cedeix davant les pressions dels rectors universitaris i els dóna més marge per a adaptar-se a aquesta nova normativa.

– Cotxe elèctric. Desgravació de l’Impost a la Renda de les Persones Físiques (IRPF) del 15% per a la compra de vehicles elèctrics. La base màxima de la deducció serà de 20.000 euros, xifra constituïda per l’adquisició, despeses i tributs inherents a una compra d’aquest tipus, la qual cosa equival a dir que la deducció màxima serà de 3.000 euros (després d’aplicar el 15%). A més, s’afegeix la mateixa desgravació del 15% per a les instal·lacions de sistemes de recàrregues de bateries. La nova deducció en l’IRPF per compra d’un vehicle elèctric que ara entra en vigor s’estendrà fins al 31 de desembre de 2024.

Els estudiants en pràctiques tindran l’obligació de cotitzar a la Seguretat Social a partir de 2024