El gironí Albert Sastregener rep el Premi Nacional de Gastronomia | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

albert sastregener

El gironí Albert Sastregener rep el Premi Nacional de Gastronomia

  |   Novetats

Diari de Girona. És el xef del restaurant Bo.Tic de Corçà, que compta amb dues estrelles Michelin. El xef i propietari del restaurant Bo.Tic de Corçà, Albert Sastregener, ha guanyat el Premi Nacional de Gastronomia d’aquest 2022. Es tracta de la vintena edició d’aquests guardons que es van entregar ahir a la nit en un sopar al Mas Marroch de Vilablareix.

Sastregener, que compta amb dues estrelles Michelin (la segona la va rebre el 2020), ofereix al Bo.Tic una gastronomia creativa d’arrel catalana.

El xef va afirmar que el premi és “tot un honor” i que el seu màxim repte després del reconeixement és “transmetre felicitat” als clients del restaurant de Corçà. Albert Sastregener va incidir en la importància de la “família” personal i professional que s’ha creat en el Bo.Tic per tirar endavant aquest projecte gastronòmic.

D’altra banda, l’Acadèmia Catalana de la Gastronomia ha atorgat el Premi Revelació 2022 a la cuinera Elisabet Farrero. Aquesta llicenciada en Humanitats va decidir canviar la seva carrera professional encarada al sector cultural i marxar al Canadà per conèixer a la seva parella personal i professional, Pierre Cosnard. Fa deu anys van tornar a Barruera per obrir el restaurant el Ventador. Es un local on es tracta el producte de proximitat i de temporada de l’Alt Pirineu sota una òptica molt personal.

Farrero va explciar que premis com el d’aquest dimecres a la nit faciliten l’obertura d’establiments fora de l’àmbit metropolità. La premiada va recordar que al principi tenia “dubtes” d’obrir un restaurant de cuina creativa a Barruera, tan allunyat de la zona metropolitana, però ara es mostra més satisfeta que mai de poder “posar en valor” els productes de l’Alt Pirineu.

El Premi Cap de Sala ha estat per Joan Junyent, del restaurant Windsor de Barcelona. Junyent va començar a treballar-hi el 1997 després de recórrer el Cafè Roy de Sitges, el Gran Casino de Barcelona o l’Hotel Arts. El cap de sala s’ha especialitzat en Tècnic Professional en Restauració a l’Escola de Restauració i Hostelatge de Barcelona i ha estudiat per ser sommelier al mateix centre.

Junyent va remarcar ahir la importància d’aquest premi que reconeix la tasca dels caps de sala, una figura que molt sovint queda eclipsada pels cuiners. El cap de sala del Windsor de Barcelona va explicar que per ser un bon cap de sala s’ha de tenir “molt de cap” i entendre el client, al mateix temps que es domina els ritmes de la cuina.

L’Acadèmia Catalana de Gastronomia també ha volgut donar el Premi Especial d’aquest any a la directora Carla Simón. L’acadèmia gastronòmica ha guardonat la també guanyadora de l’Ós d’Or del Festival de Berlín per la pel·lícula ‘Alcarràs’. Els membres de l’acadèmia han remarcat que amb aquesta pel·lícula, Simón marca l’equilibri entre els cultius alimentaris i les famílies que se’n cuiden.

El president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, Carles Vilarrubí, va recordar que amb aquest sopar al Mas Marroch s’ha recuperat el format tradicional de la gala d’entregues dels premis, que es fan entremig de l’àpat. Vilarrubí, a més, va detallar que aquesta és la primera edició dels premis que es fan fora de Barcelona i és l’edició amb més participació.