El decret de sequera farà inviable mantenir les piscines avui plenes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

El decret de sequera farà inviable mantenir les piscines avui plenes

  |   Novetats

Diari de Girona. Aquests equipaments necessiten que entri aigua nova regularment, al voltant d’un 10% de la seva capacitat cada setmana, però «si aquesta aportació mínima no existeix, és inviable», avisa la patronal.

L’emergència per sequera es declararà d’aquí a dues setmanes si no hi ha pluges abundants i inesperades. Una de les mesures que comportarà la fase d’emergència és la prohibició d’omplir (també parcialment) qualsevol piscina. El Govern ha anunciat una excepció que afectarà les piscines que serveixin per practicar esport. És a dir, podran seguir funcionant les piscines de gimnasos registrats al cens de la Generalitat i on es practiqui esport federat. També s’exclouen les piscines per a usos terapèutiques, hospitals o residències. La resta no es podran omplir, encara que l’Executiu català deixa la supervisió en mans d’ajuntaments.

I què vol dir que no es podran omplir parcialment? Segons la patronal del sector, això equival a la mort d’aquests equipaments. «Una piscina necessita que vagi entrant aigua nova de manera regular. Sense aquesta aportació, la piscina és inviable», adverteix Pedro Arrebola, president d’Asofap (Associació Espanyola de Professionals del Sector de la Piscina). La mesura, per tant, condemnarà les piscines d’hotels, càmpings, apartaments, ajuntaments, comunitats de veïns o particulars. Només quedaran exemptes de la restricció les piscines centrades en la pràctica de l’esport o l’ús terapèutic. La resta, una vegada decretada l’emergència, s’hauran de deixar d’emplenar.

«Una piscina sempre pateix certes pèrdues», explica Arrebola. Posa diversos exemples: «Quan surts de l’aigua humit, es perd aigua. Amb la filtració, també. Quan algú salta i esquitxa, el mateix. I l’evaporació també es nota». Però a més de l’aigua que es perdi, la piscina s’ha d’anar omplint per qüestions sanitàries. «Si una piscina va perdent i el nivell de l’aigua cau per sota de la boca del filtre, la piscina es converteix en una massa d’aigua estancada».

I algú es preguntarà: en una piscina que ja estigui plena, no se li poden aplicar productes químics que permetin continuar fent-la servir? Arrebola respon que no: «El clor només mata els gèrmens, no elimina els sòlids. A més, una piscina amb excés de químics i amb aigua sense recircular acaba tenint més químics que aigua. I ningú no voldrà els seus fills nedant en una barreja de químics».

El president de la patronal entén que no hi ha cap altra opció que tancar. Avui dia, la recirculació és aproximadament d’un 3% diari, encara que pot ser més o menys. O sigui, cada dia es torna a injectar al voltant d’un 3% del volum total de la piscina. En els darrers anys, el sector s’ha esforçat perquè les piscines fossin eficients. En alguns casos, s’ha aconseguit emplenar un 10% de la capacitat a la setmana.

Funció social

Arrebola adverteix que les piscines, segons el seu punt de vista, tenen una funció social i no només recreativa: «A hores d’ara, no són un luxe només per a gent rica. Les piscines actuen com a refugis climàtics a les ciutats durant l’estiu». Per aquesta raó, exigeixen al Govern que revisi el seu decret i, de cara a l’arribada de la calor, flexibilitzi la norma per permetre que s’omplin les piscines que tinguin aquest ús. De moment, la conselleria no ho descarta. Però ara com ara la restricció és clara i contundent per a totes les piscines que no estiguin incloses a l’excepció. El que passarà a l’estiu encara s’ha de veure. A més, també hi influiran les possibles i esperades pluges.

Les piscines que usin aigua del mar no pateixen cap restricció. De fet, l’interès per aquestes piscines a localitats costaneres és creixent, segons les dades que maneja la patronal. El problema és que es requereix un sistema complex de desguàs que eviti enviar l’aigua salada al clavegueram. I això no és una cosa que es pugui muntar en dos dies. «Estem treballant per fer més piscines d’aquesta mena, però el sector, per la sequera, ja va perdre diners l’estiu passat i aquest any passarà una altra vegada», explica Arrebola.