Cornellà alerta sobre les conseqüències de la morositat sobre les pimes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

Cornellà alerta sobre les conseqüències de la morositat sobre les pimes

  |   Novetats

Diari de Girona. El president de Pimec Girona assenyala les grans empreses com un dels culpables d’aquest fenomen i demana a l’Estat que hi posi remei.

La morositat és un dels problemes que més afecta les petites i mitjanes empreses de la demarcació de Girona. En el marc de la presentació de l’Anuari de la Pime Catalana, el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, ha explicat que les empreses d’aquesta magnitud pateixen terminis de pagament massa llargs que «perjudiquen la seva tresoreria i retallen els seus marges». Cornellà ha assenyalat les grans empreses com a un dels culpables perquè «subcontracten a les empreses petites i es demoren a l’hora de pagar» i això els afecta als seus comptes, els obliga a posposar les inversions i «incrementa a la morositat». Una situació que, segons ha ampliat el president de la patronal, es dona sobretot amb els contractes públics. «L’administració paga a 30 dies, però quan els adjudicataris han de fer-ho amb aquells a qui subcontracten, és quan es produeix un buit», ha detallat Pere Cornellà. Les conseqüències d’aquest retard, segons ha remarcat, obliga les pimes a tirar de recursos propis, cosa que els complica el seu dia a dia. «I si estàs en un sector on hi ha una altra dependència i marges curts, a vegades no en fas prou per suportar-ho», ha afegit.

Cornellà ha explicat que, tot i que sortosament això encara no derivi en «insolvències», sí que haver d’esperar durant dies i dies que paguin les factures «condiciona el futur» de les pimes. Sobretot les del sector industrial perquè els limita la capacitat per fer inversions i això acaba repercutint en la seva «capacitat de creixement». Per això, la patronal gironina reclama a l’Estat que vetlli perquè es compleixin els terminis de pagament, i confia que la normativa europea que s’implantarà a partit del dia 30 als països de la UE pugui ajudar a resoldre-ho. En aquest sentit, tan sols fa una setmana el president de Pimec, Antoni Cañete, celebrava que recentment la Comissió Europea, a través de la seva presidenta Úrsula von der Leyen, confirmés la intenció de sancionar les empreses i administracions públiques que no paguin a trenta dies i reconeixia que aquesta qüestió s’ha convertit en la seva «creuada». « Les empreses moren per la liquiditat, hi ha empreses que poden tenir moltes comandes i tenir un èxit extraordinari però si no tenen liquiditat tanquen», va reiterar Cañete.

La inflació, un problema afegit

El context inflacionista, causat per la crisi energètica i la invasió russa a Ucraïna, ha incidit en els comptes de les pimes gironines. Segons ha recordat el president de Pimec Girona les petites i mitjanes empreses, precisament per la seva dimensió, són «més vulnerables» que les grans corporacions a les fluctuacions dels mercats. Cornellà ha admès que, davant el context inflacionista, calia «refredar l’economia» per contenir l’alça de preus. També ha alertat que l’increment dels tipus d’interès no pot allargar-se, perquè acabaria impactant de ple amb la competitivitat que és una de les línies de flotació de les empreses.

El cost del finançament és una de les dificultats afegides que han de fer front els petits empresaris gironins. L’Anuari de la Pime Catalana ha posat de manifest que el cost dels préstecs per empreses s’ha multiplicat en els darrers vuit mesos. Una situació que, les pimes, per la seva grandària, «no poden traslladar als preus i, per tant, es veuen obligades a reduir marges» ha explicat Cornellà que ha afegit que, en clau futur, si «la inflació es manté en el temps, serà un factor que desestabilitzi les pimes perquè els costos de finançament repercutiran als comptes d’explotació de les empreses».

Tot la pujada del cost de finançament, l’anuari ha tret a la llum que el 2021 l’endeutament a curt termini va augmentar de manera generalitzada.

La salut de les pimes

L’Anuari de la Pime, que ha recollit els comptes anuals que les empreses van dipositar al Registre Mercantil a tancament de 2021, ha donat a conèixer l’estat de salut de les petites i mitjanes empreses de la demarcació de Girona. Aquell, any les pimes van representat pràcticament el 100% de les empreses de la demarcació (99,3%) quan hi havia constituïdes 65.046 pimes. En total, les més de 65.000 petites i mitjanes empreses van donar feina a 194.805 persones que representaven el 76% de l’ocupació a la demarcació.