Consum vigila les plataformes de lloguer turístic pels pisos sense llicència | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Consum vigila les plataformes de lloguer turístic pels pisos sense llicència

  |   Novetats

El Periódico. El ministeri obre una investigació centrada en els grans llogaters i gestors.

Nova ofensiva del Ministeri de Consum. Aquesta vegada contra les plataformes de lloguer turístic. El departament que dirigeix Pablo Bustinduy ha obert una investigació contra les plataformes de lloguer turístic per anunciar pisos sense llicència després de constatar que un nombre important d’aquests habitatges operen de manera il·legal, segons la informació oficial oferta per autoritats autonòmiques i municipals amb competències en aquest àmbit.

La direcció general de Consum ha enviat requeriments a les principals plataformes de lloguer turístic per obtenir informació sobre els habitatges que anuncien. Si bé el ministeri no informa a quines empreses s’ha dirigit, les principals plataformes de lloguer turístic a Espanya són Airbnb i Booking.com. El que sí que aclareix un comunicat del ministeri emès ahir és que el focus de la investigació no es dirigeix als particulars que lloguin el seu habitatge, sinó que se centra en l’”activitat i responsabilitat” dels grans llogaters i empreses dedicades a la gestió de grans quantitats de pisos turístics.

Després de l’aturada de la pandèmia, el lloguer turístic ha tornat a créixer a Espanya. En el primer trimestre del 2024, els habitatges turístics van arribar a les 287.000 places a les 25 principals ciutats d’Espanya, un 11% més que abans de la crisi de la covid, segons les dades ofertes per d’Airdna, recollides pel lobby Exceltur. El problema és que hi ha una part important de les ofertes que no tenen les autoritzacions administratives exigides, ni estan inscrites en el registre de la comunitat autònoma pertinent.

Possibles sancions

Segons Consum, les plataformes que inclouen en la seva oferta pisos turístics il·legals podrien estar incorrent en pràctiques comercials deslleials amb base a la llei general per a la defensa de consumidors i usuaris i que, per tant, suposarien una infracció que pot “generar lesions o riscos per als interessos de consumidors i usuaris de manera generalitzada”, segons exposen des de la direcció general de Consum.

L’obertura d’aquesta investigació no prejutja el resultat final d’aquesta, però la direcció general de Consum adverteix que amb la informació que es reculli de la consulta estudiarà la possibilitat d’obrir expedients sancionadors, que “es poden arribar a qualificar d’infraccions greus amb multes de fins a 100.000 euros, quantitat que es pot sobrepassar fins a assolir entre quatre i sis vegades el benefici il·lícit obtingut”.