Cautela en el sector de fires i congressos davant l'òmicron | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Fòrum Gastronòmic. Fira de Montjuïc. Fira de Barcelona.

Cautela en el sector de fires i congressos davant l’òmicron

  |   Novetats

El Punt. Fira de Barcelona aposta per la celebració dels salons, combinant l’opció digital per recuperar la normalitat progressivament. Enguany ampliarà l’activitat per haver assumit la gestió del CCIB.

La sisena onada de la covid i les restriccions que implica fan que el sector dels congressos i reunions professionals a Catalunya revisi el seu calendari per al gener i el febrer, i es plantegi la introducció de canvis en funció de l’evolució de la variant òmicron. El president de l’Associació Catalana d’empreses Organitzadores de Congressos i Reunions (OPC), Guillem Torres, creu que el sector està obligat a adaptar-se a les circumstàncies i a demostrar “flexibilitat” i “resiliència”, tot i que de moment no hi ha cancel·lacions.

El sector esperarà encara un parell de setmanes per comprovar l’evolució del virus abans de prendre decisions, però considera la situació “delicada” i, tenint en compte que els dos primers mesos ja van ser problemàtics el 2021, no descarten canvis de dates en el primer tram de l’any.

Fa pocs dies Fira de Barcelona es mostrava partidària de la normalització progressiva de l’activitat, combinada amb la cautela per l’evolució de la pandèmia i l’interès pels salons internacionals. Aquest 2022 s’esperen alguns dels esdeveniments més importants –i amb més afluència de públic– que ja són marca de la casa, com el Mobile World Congress (MWC) i Alimentaria. El president del consell d’administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, és conscient de la situació provisional que comporta la successió d’onades, però ja ha manifestat que, “amb precaució” i amb l’aplicació de totes les mesures que ja han posat en pràctica en l’exercici passat, Fira és optimista respecte a la normalització de la mobilitat internacional i amb aquesta, l’afluència d’assistents.

En principi, Fira preveu celebrar una vuitantena d’esdeveniments, preferentment en format presencial i amb totes les mesures de seguretat sanitària. En alguns casos, els responsables de la institució creuen que caldrà sumar una opció digital per accedir al certamen, per tal d’ampliar la capacitat d’abast internacional dels esdeveniments.

Per començar, al febrer ja hi haurà l’Integrated Systems Europe (ISE), el saló més important de l’audiovisual arreu del món. El seguiran el Barcelona Wine Week, el 4YFN i el dia 28 arribarà un dels plats forts de Fira de Barcelona, el Mobile World Congress. Al març se celebrarà el Saló de l’Ensenyament i el Futura, per donar pas a l’abril al B Travel i a una altra de les convocatòries massives, l’Alimentaria, que el dia 4, junt amb l’Hostelco, s’estendrà pel recinte de Gran Via, A tot plegat cal afegir-hi els més de 50 congressos i actes previstos per al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, el CCIB, la gestió del qual va assumir Fira al novembre.

Catalunya, present en més de 40 fires internacionals

El Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), té previst participar enguany en més de 40 fires internacionals. Entre aquests esdeveniments, l’ACT destaca la WTM de Londres, la MITT de Moscou i la ILTM de Xina, a més de la Fitur de Madrid i la B-Travel a la capital catalana.

Pel director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer, la participació en aquests certàmens “és una bona oportunitat per refermar Catalunya com a destinació turística en els principals mercats tradicionals”. Ferrer considera que les empreses i organismes vinculats amb el turisme hauran d’aprofitar la seva presència en els salons per mostrar l’oferta turística, marcada per una nova realitat, i les tendències de futur basades en l’especialització, la digitalització i la sostenibilitat. “Cal fer una aposta per un turisme més ètic, innovador i responsable”, va afirmar. A través de la presència en fires especialitzades i genèriques l’ACT ofereix a les empreses i entitats turístiques catalanes la possibilitat de treballar conjuntament en la promoció i comercialització exterior per tal de fomentar el posicionament internacional de Catalunya com a destinació.