CaixaBank va aportar 1.850 milions de benefici a l'Estat durant l'any 2022 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imagen_3

CaixaBank va aportar 1.850 milions de benefici a l’Estat durant l’any 2022

  |   Novetats

Diari de Girona. La pujada en borsa del banc genera uns guanys que no tindran impacte en dèficit i deute públic però que eleven les ajudes recuperables.

L’absorció de Bankia per part de CaixaBank comença a donar bones notícies a l’Estat. La gran aposta del Govern per tractar d’augmentar el percentatge d’ajudes que es podrà recuperar dels 24.069 milions d’euros injectats en el grup nacionalitzat pels executius de Zapatero i Rajoy va aportar uns 1.850 milions de benefici al sector públic a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) en 2022, després de causar-li unes pèrdues de 3.556 milions en 2020 i de 1.483 milions en 2021.

Es tracta, això sí, d’uns beneficis comptables, que no disminueixen la xifra del rescat estatal a la banca ni redueixen el dèficit i el deute públics. La majoria d’aquests impactes, així, es van reflectir en els comptes de l’Estat quan aquest va desemborsar els fons necessaris per a salvar a les entitats fetes fallida en 2012. La normativa comptable, amb tot, obliga a anar plasmant cada any en els comptes del FROB l’import considerat «recuperable» de la inversió pública en el banc. Aquest import, que no va parar de baixar en els anys previs a la fusió, es va reduir encara més i de manera notable per aquesta operació, en passar l’Estat de tenir una posició majoritària i de control en Bankia (61,83% de capital) a ser el segon accionista i minoritari en CaixaBank (17,3%). Però ara està augmentant gràcies a la bona evolució borsària del banc català.

Valor de mercat

En ser el propietari de control tant de BFA (matriu de Bankia) com de la filial (la mateixa Bankia), el FROB no comptabilitzava la seva participació en totes dues segons el seu hipotètic valor de mercat, sinó en funció del patrimoni net de tot el grup menys els interessos minoritaris. En 2020, la imminent fusió del banc amb CaixaBank va obligar al grup BFA a reclassificar la seva participació en Bankia com a disponible per a la venda i a recalcular a la baixa el valor dels actius que anava a traspassar. Això va provocar que el patrimoni net del grup baixés de 9.530 a 5.974 milions d’euros.

En 2021, es va reflectir una nova deterioració d’aquest «valor recuperable». En haver deixat BFA de formar un grup amb la desapareguda Bankia, el FROB va haver de començar a valorar la seva participació segons el patrimoni net individual de BFA. El patrimoni net de BFA va pujar aquest any dels 4.029 milions de 2020 a 4.491 milions gràcies al 14% de revaloració borsària de la seva participació en Bankia i, després de la fusió, CaixaBank.