1,6 milions d'euros extra per impulsar el vi català | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Vilafranca del Penedès. Presentació del Pla Estratègic de l'INCAVI 2022-2025, presentat per la directora de l'INCAVI, Alba Balcells, i els tècnics Xavier Agell i Xoán Elorduy.

1,6 milions d’euros extra per impulsar el vi català

  |   Novetats

El Punt. L’Incavi presenta un pla estratègic amb 23 projectes des d’ara fins al 2025. L’Incavi (Institut Català de la Vinya i el Vi) destinarà un extra d’1,6 milions d’euros a l’impuls i la transformació del sector del vi català entre aquest any i l’any que ve. L’objectiu és donar resposta a un total de 23 projectes clau que s’engloben en el marc del nou pla estratègic dissenyat per la directora de l’Incavi, Alba Balcells, i el seu equip. Segons ella, després de 42 anys des de la creació de la institució ja feia falta una actualització. “La globalització econòmica i els reptes productius provocats pel canvi climàtic, la cerca de nous consumidors i hàbits de compra i la necessitat d’impulsar la imatge del vi català feien imprescindible una revisió i actualització”, diu Balcells.

Per fer-ho, l’Incavi preveu invertir en projectes que contribueixin a impulsar l’excel·lència del sector vitivinícola català. Per començar, al llarg d’aquest 2022 s’invertirà mig milió d’euros a millorar tècnicament les instal·lacions amb la intenció d’esdevenir un centre de referència en serveis d’anàlisi a cellers que, actualment, es desplacen a França o a altres laboratoris de l’Estat espanyol per obtenir els resultats amb la certesa i la fiabilitat necessàries.

Un impuls a les varietats autòctones

 Entre els projectes de l’Incavi per als pròxims mesos hi ha la voluntat de promoure i incentivar el cultiu de les varietats autòctones i tradicionals, que han de permetre la recuperació del tret diferencial del vi català i la creació d’una marca paraigua que doni cobertura a les empreses i els agents del sector, amb un relat propi compartit. Amb aquesta imatge de marca es treballarà un programa d’accions que tindrà en compte els nous moments de consum i els públics, amb activitats repartides al llarg del temps. Així, la Mostra de Vins Catalans s’atomitzarà en un paquet d’esdeveniments al llarg de l’any per arribar al públic més jove amb una nova imatge i un nou model per fer promoció de la cultura del vi. L’objectiu és millorar les dades de consum intern de vi català, perquè, segons Balcells, “un país productor com el nostre hauria de mostrar xifres de consum molt superiors al 41% actual, d’acord amb el potencial de 750 cellers elaboradors.”