Yolanda Díaz vol que els treballadors puguin formar part dels consells d’administració de les empreses
Diari de Girona. La seva proposta es basa en dues directives europees i en la llei de cogestió alemanya. Els empresaris s’hi neguen en rotund.
El passat dimarts 23 d’abril es va debatre la proposta de Sumar en la Comissió de Treball del Congrés. La proposta de Yolanda Díaz va ser que, a partir d’ara, els treballadors i els sindicats poguessin formar part dels consells d’administració de les empreses, amb l’objectiu de què les decisions empresarials que es prenguin, tinguin en compte l’opinió dels treballadors i dels seus representants legals.
Aquesta iniciativa s’ha presentat, aquesta setmana, davant dels grups parlamentaris com a proposició de no llei.
La proposta de Yolanda Díaz
La vicepresidenta segona d’Espanya basa la seva proposta en la llei de cogestió que aplica Alemanya. En aquesta llei es regula la participació dels treballadors a l’hora de prendre decisions en la direcció, planificació i organització de les empreses en les quals treballen. A més, Díaz es cobreix les espatlles mostrant dues directives europees, les quals ja haurien d’estar posades en marxa a Espanya, ja que el 2006 es va determinar que aquesta legislació s’havia d’aplicar a tots els països membre de la Unió Europea, on es tracta la implicació dels treballadors en les societats anònimes i en la societat cooperativa.
Segons les declaracions de Sumar a Europa Press, l’objectiu és impulsar un funcionament més democràtic de les empreses i reforçar el marc normatiu respecte als mecanismes d’informació, participació i consulta dels treballadors “en la presa de decisions que afectin les condicions de treball i l’organització del treball en l’empresa”.
El model alemany
La llei de cogestió alemanya fa que la participació dels sindicats en empreses sigui d’entre uns 500 i 2.000 treballadors dins els consells d’administració. En cas que, el nombre de treballadors superi els 2.000, la representació sindical haurà de ser major.
Espanya té menys empreses que superin els 500 treballadors, així doncs, la participació també seria menor, si seguíssim el mateix model alemany.
Les empreses espanyoles
La proposta de la ministra de Treball ha estat refusada pel col·lectiu empresarial. Consideren que és “una extralimitació al paper constitucional dels agents socials”. La patronal representada en la CEOE, Cepyme i ATA, deixen clar que no es poden comparar amb altres països, ja que existeixen diferències molt importants en els teixits empresarials.