Vacances a mitges
Diari de Girona. Tres de cada quatre persones no aconsegueixen desconnectar totalment durant les vacances. El psicòleg Àngel Guirado recomana marcar una rutina mentre es gaudeix del temps de lleure.
L’agost sol ser el mes de l’any amb més gent de vacances. Deixem enrere els nostres llocs de treball i, si podem la nostra residència habitual, per passar uns dies a la platja, a la muntanya o per conèixer noves ciutats i països. És temps per retrobar amics i familiars, per estar més temps amb la parella o amb un mateix. Però, tothom és capaç de desconnectar completament de la feina i gaudir el màxim de l’escapada planejada?
Un de cada tres treballadors utilitza dispositius electrònics per a fer tasques relacionades amb la feina fora de l’horari laboral, segons l’informe «Working anytime, anywhere: The effects on *the world of work», d’Eurofound. 6 de cada 10 empleats a Espanya mira i respon correus electrònics del treball fora del seu horari laboral, assenyala una enquesta recent de la consultora i ETT Adecco. Vuit de cada 10 treballadors el primer que fa en despertar-se i l’últim abans d’anar-se a dormir és mirar el telèfon mòbil, xifra un estudi de la UPF-BSM publicat l’estiu passat.
El psicòleg gironí Àngel Guirado explica que la desconnexió és un fet individual que depèn de l’edat i també de la feina que tingui cadascú: si és una feina repetitiva que no exigeix prendre decisions, és molt probable que sigui més fàcil desconnectar. També pot dependre de característiques de personalitat. Hi ha persones responsables i molt perfeccionistes preocupades per acabar allò que tenen pendent o potser frustrades per no fer tot allò que havien de fer, comenta.
A Espanya, segons un estudi d’Intel Security, només un 42% de les persones que estan de vacances no obren el correu electrònic de la feina, aquesta dada és essencial per afirmar que no tothom és capaç de deixar la feina a un costa. Guirado, vocal de la Junta Rectora del Col·legi de Psicòlegs a Girona, comenta que l’addició a la feina pot arribar a ser un «problema preocupant». «No es genera aquesta desconnexió, s’enduen la feina de vacances, i més enllà de les repercussions personals, també condicionen la vida dels que estan passant uns dies de descans amb aquesta persona», afegeix.
«La desconnexió digital sorgeix com una necessitat davant les conseqüències negatives derivades de l’ús de la tecnologia que, traspassant la frontera del laboral, afecten especialment l’esfera personal», així defineix el concepte l’investigador de la UAB David Gutiérrez, en el seu article «La desconnexió digital dels treballadors». És un perill greu tant per a la salut de les persones, com per als resultats de les empreses. «La productivitat d’un treballador que no desconnecta anirà caient, perquè se sentirà cada vegada més exhaust i menys compromès amb la seva feina, ja que pensarà ‘això no s’acaba mai’», alerta la professora de l’EAE Business School Esther González.
Segons l’estudi de TopDoctors «Estiu i benestar físic i mental 2022», el 35% dels espanyols desconnecta de la feina però no d’internet i de les xarxes socials, xifra que es dispara fins el 70% en el cas dels menors de 30 anys. Un terç dels enquestats comenta que pot desconnectar a estones i un 3% reconeix que no ho fa en cap moment.
«La productivitat d’un treballador que no desconnecta anirà caient, perquè se sentirà cada vegada més exhaust i menys compromès amb la seva feina»