Una granja de porcs ecològics avança cap a una producció més sostenible | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Una granja de porcs ecològics avança cap a una producció més sostenible

  |   Novetats

Diari de Girona. Llavora, establerta a Ventalló, i dirigida pel ramader biològic, Pino Delàs, s’obre al visitant per difondre els canvis al sector porcí.

Gaudir d’allotjaments i activitats vinculades a una explotació agrícola o ramadera pot ser una experiència autèntica que permet observar en primera persona les tasques vinculades al camp i la producció d’aliments. Aquesta iniciativa impulsada des d’Amics i Amigues de la Pagesia destaca entre les seves propostes la visita a la granja de porcs ecològics Llavora, a Ventalló, dirigida pel ramader biològic Pino Delàs.

La granja és un exemple de com l’agroturisme pot ser una via complementària per a les explotacions agrícoles i ramaderes. La granja ecològica porcina és única a l’Alt Empordà i tot Girona, destacant-se com una de les poques a Catalunya. Va començar l’ activitat al Mas Can Font el 2016 i després va expandirse per oferir allotjament rural als visitants. Unió de Pagesos, entitat pionera en l’organització de l’agroturisme en aquelles explotacions agrícoles i ramaderes que tenen com a activitat complementària l’agroturisme, essent l’activitat agrària la rellevant. «Quan vam posar en marxa la nova activitat, vam unir-nos al portal agroturisme.org, i als Amics i Amigues de la Pagesia vinculats amb Unió de Pagesos, se’ls farà una visita a l’explotació de porcí ecològic a Llavora quan vinguin al mas a passar uns dies».

El projecte va més enllà de ser una granja ecològica; és una oportunitat d’educació i consciència. Fan visites a diversos grups, des d’estudiants universitaris a persones amb discapacitats, amb l’objectiu de promoure una reflexió sobre el model agroalimentari en un context de canvi climàtic i recursos limitats. Han optat per la producció ecològica «sobretot perquè estem preocupats que reduir l’impacte en totes les activitats econòmiques i ser més amables amb la biodiversitat, i amb els ecosistemes». A través de la visita, pretenen d’una forma visual per al públic, «parlar de temes de benestar animal, d’alimentació i de com consumim». Pino Delàs, es destaca pel seu compromís amb l’economia local, la sostenibilitat ambiental i el benestar dels animals. El seu ús restringit d’antibiòtics i la preocupació pel respecte als animals sans i sense estrès són valors que abracen plenament. Segons Delàs, «el benestar dels animals moltes vegades s’aborda com una normativa a complir, però per nosaltres és un aliat productiu: quan a l’animal li dones salut et retorna qualitat i producció. Volem respondre a una realitat social, però per nosaltres és una necessitat productiva i ambiental».

Una de les metes és la relocalització del model agroalimentari. No només beneficia l’economia local, sinó quecontribueix a la preservació de la biodiversitat i els ecosistemes. Compren la matèria primera a productors ecològics locals i fan servir recursos de Girona.. «Intentem que els nostres animals mengin cereals i llegums de la vora». Compren la matèria primera a l’associació de productors ecològics de comarques de Girona, Aspegi, fan el pinso a un molí que havia quedat aturat a Ventalló i fan servir l’escorxador de l’Armentera i «això ja forma part d’aquest impacte industrial local». Delàs aposta fermament per aquest projecte essent conscient que actualment «som poc creïbles i poc versemblants perquè la nostra rendibilitat no és desitjable, sinó més pagesos que s’animarien».

La granja planteja el benestar animal com una necessitat productiva i ambiental