Un recurs pot complicar el conveni de l’aigua entre Girona i el Consorci de la Costa Brava
Diari de Girona. Aigua és Vida entra un document d’al·legacions a l’Ajuntament advertint de possibles irregularitats i pot traslladar el cas als jutjats per la manca de publicació de la concessió a l’ens supramunicipal i perquè diu que enlloc es parla que l’aigua pugui.
Un recurs de reposició presentat per la plataforma Aigua és Vida podria acabar capgirant el conveni entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci d’Aigües de la Costa Brava per a la prestació conjunta del servei d’abastament d’aigua de la planta potabilitzadora de Montfullà. El recurs reclama que es revoqui l’acord anul·lant l’aprovació del ple de Girona en base a un seguit de presumptes irregularitats. Per exemple, que mai s’ha publicat en cap diari oficial la concessió d’aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) procedent del Ter a favor del Consorci, així com que l’única concessió es va fer cap a l’Ajuntament de Girona, el 1974, era únicament per a la ciutat i no més enllà i que el cabal que s’ha aprovat en el conveni suma més del que permet la llei, entre l’aigua per a Girona i per al Consorci (660 litres/segon per Girona i 720 pel consorci quan el màxim seria 1.000). Entre d’altres, també s’apunta que la concessió actual de Girona que incorpora municipis és nul·la, es qüestiona la manca d`informació sobre la incidència econòmica sobre el preu de l’aigua dels abonats o la necessitat d’un control de la gestió més efectiva, per evitar que es reprodueixi el cas Agissa, judicialitzat amb diferents fronts.
El conveni estava encallat a les dues institucions des de feia temps (l’any 2020 havia arribat al plenari de l’Ajuntament però es va retirar de l’ordre del dia) però poc abans de les eleccions tot es va accelerar. El 17 d’abril, l’Ajuntament va aprovar el conveni i el 9 de maig ho va fer el Consorci, un ens lligat a la Diputació i que engloba 47 ajuntaments. Ho hauria fet després de consultar i assegurar-se que la manca de publicació de la concessió de l’any 2012 no invalidava algun pas.
El recurs ja està en mans dels serveis jurídics de l’Ajuntament que hauran de determinar si accepten o no les al·legacions. En cas que es desestimin, La plataforma pot acabar traslladant el cas als jutjats per la vida d’un contenciós administratiu, que hauria d’analitzar les diferents irregularitats que posa sobre la taula Aigua és Vida. Això complicaria més una situació que ja està, de fet als jutjats, per una altra causa, com és el repartiment a l’hora d’assumir el sobrecost d’unes obres d’ampliació de la planta de Montfullà.
Amb el conveni aprovat per les dues institucions, el servei ja ha entrat en vigor, però una possible mesura de paralització cautelar per part d’un jutge, en cas que aquest recurs transformat en contenciós tingués solvència, per un jutge podria provocar un problema a l’Ajuntament i a la Diputació. I en cas que s’hagués de refer el text d’aquest conveni substancialment, caldria tornar-lo a portar a aprovació a les respectives entitats. A l’Ajuntament, per exemple, Junts i ERC hi van votar a favor i el PSC es va abstenir, però Guanyem hi va votar en contra. Faltaria saber quan s’acabaria portant a debat, però ara mateix, la correlació de forces ha canviat. A la Diputació la CUP, també ha estat sempre contrària a aprovar aquest conveni per manca de concreció de molts detalls i alertant de possibles irregularitats.
En tot cas, des de l’Ajuntament es manté que tot és correcte. Insisteixen que un en l’ordre ministerial de 1958, s’indicava que la concessió a l’Ajuntament serviria per abastir Girona, la seva àrea d’influència i, també, la Costa Brava. L’associació però, apunta que el decret feia una reserva de cabal per tots aquests usuaris, però no donava cabal a ningú, ni de manera general i que l’únic que va demanar la concessió, fins el 2012, era l’Ajuntament de Girona. Des de l’Ajuntament per, s’assenyala que tant el secretari de la corporació com de la mateixa ACA van dictaminar que la concessió en alta del consorci és vàlida malgrat no haver estat publicada. Asseguren que el tràmit de no publicació no condiciona la seva efectivitat.
El conveni, buscava ordenar la gestió i l’ús de l’estació de tractament d’aigua potable de Montfullà. Des del mateix govern de Girona es va assenyalar que servia per posar punt final a una «situació anòmala», «irregular» i «enquistada».
La corporació municipal i l’ens que aglutina 47 ajuntaments i la Diputació han aprovat el text recorregut.