Un juliol amb registres del 2019 en el sector turístic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Turisme, platja. Gent i ambient a la platja de Calella de Palafrugell. Costa Brava

Un juliol amb registres del 2019 en el sector turístic

  |   Novetats

El Punt. El turisme estranger que arriba amb agències majoristes s’ha posat en marxa però en percentatges reduïts. Les ocupacions estan entre un 60% i un 85% segons les zones, però creixeran amb reserves d’última hora.

El sector turístic gironí augura una bona temporada d’estiu, que arranca amb força a partir de la segona quinzena de juliol i que aguantarà bé, si no hi ha cap ensurt, tot l’agost, recuperant nivells prepandèmia “que en alguns casos es podrien superar”. Segons la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, ara per ara una quarta part dels visitants són estrangers, majoritàriament francesos, seguits dels holandesos, belgues i alemanys, i la resta són clients provinent de l’Estat espanyol, principalment de la comunitat autònoma de Madrid, el País Valencià i el País Basc. La mitjana d’estades és de 2,5 dies.

Pel que fa a les ocupacions reservades fins ara aquest juliol van, d’un 60% a un 75%, menys a la Costa brava sud, que ja estan entre un 80% i un 85%. En tots els casos, però, “s’esperen reserves d’última hora” que faran incrementar les ocupacions.

El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, diu que fins ara “han estat funcionant com una població normal de la Costa Brava” amb caps de setmana plens i la resta de la setmana amb menys ocupació. Això està passant perquè “l’arribada de turistes a través de les agències majoristes de viatges s’ha iniciat però en percentatges més reduïts” que en prepandèmia. A Lloret ha fallat el mercat “rus i ucraïnès, que en tota aquesta zona representava un 10% del turisme”, però s’ha compensat perquè “hi ha molts anglesos, belgues, alemanys, polonesos, francesos i, en percentatges més baixos, italians”. “Ho hem compensat amb el mercat occidental perquè, per exemple, el turisme alemany, que anava més cap a Turquia, ara per la por l’estem recuperant”, explica.

Dotras assegura que a la població ara tenen problemes “de saturació de vehicles particulars” perquè tenen més públic de proximitat que no tenien, ja que abans de la pandèmia un 50% del turisme que s’allotjava a la població arribava amb avió i autocar. “Una cosa que ens ha portat de bo la pandèmia és que el públic gironí ens ha conegut, s’està fidelitzant i és repetidor.” El problema és que el gironí és un públic de dos o tres nits i en canvi el client de mitjana o llarga distància busca allotjaments d’entre 7 i 10 dies “i això et donava una estabilitat que ara no tenim”.

La gerent del grup Costa Brava Centre, Judit Lloberol, també espera una bona temporada d’estiu “perquè la tendència de les últimes setmanes ha estat bona i amb els caps de setmana plens, alguns amb el cent per cent d’ocupació”. Per tant, a la Costa Brava centre s’esperen ocupacions al nivell del 2019.

Segons Lloberol, els hotelers “mantenen els preus estables” i la sensació és que hi ha més gent i “amb eufòria per gastar”. La gran majoria dels clients són catalans, espanyols i francesos “perquè és el que tenim aquí al costat”. “A la Costa Brava centre s’ha notat una recuperació del visitant britànic i americà”, segons la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona.

El sector assegura que en la majoria de casos, malgrat els increments de preus dels productes de consum i dels carburants, els establiments “mantenen els preus pactats amb antelació” i han augmentat “però poc” en les reserves d’última hora. Pel que fa a la restauració en general, s’està recuperant molt bé “i el tiquet mitjà s’ha mantingut, tot i que en alguns casos ha augmentat”, segons la federació.