Un document amb un abast limitat
Diari de Girona. Les perspectives econòmiques d’Espanya. L’enviament a la Comissió Europea del pla pressupostari de les administracions públiques abans del termini màxim del 15 d’octubre és una obligació ineludible per a tots els països membres de la UE.
L’actual situació política, amb un Govern en funcions pendent d’un debat d’investidura, ha limitat l’abast del document. «El pla contempla un escenari fiscal inercial, és a dir, no s’inclouen possibles mesures i pròrrogues de política econòmica i pressupostària que es poguessin aprovar per al 2024 després de la constitució del nou Govern», aclareix l’Executiu en la seva nota informativa. En tot cas, aquestes són algunes de les mesures que sí que s’aplicaran el 2024 i altres sobre les quals el nou Govern haurà de prendre una decisió aquest any.
1. Pensions. El Pla Pressupostari per al 2024 sí que inclou mesures obligatòries per llei o per compromisos ja subscrits. Així, el text adopta la revaloració de les pensions d’acord amb l’IPC mitjà del desembre del 2022 al novembre del 2023 (es preveu al voltant del 4%). Es preveu que la cotització addicional per al Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) s’incrementarà el 2024 en 780 milions, fins a una quantitat anual d’uns 3.700 milions. Per part seva, l’augment progressiu de la base màxima de cotització afegirà 308 milions a la recaptació de la Seguretat Social el 2024.
2. Funcionaris. El text remès a Brussel·les també incorpora l’augment de la retribució dels empleats públics, segons l’acord amb els sindicats de la Funció Pública. En concret, s’hi inclou l’increment del 2% per a les retribucions de tots els empleats públics el 2024. Aquest percentatge podria augmentar un 0,5% addicional en funció de la variació de l’IPC harmonitzat. El pla xifra en uns 4.750 milions d’euros l’impacte pressupostari de la pujada del 2%.
3. Més despesa en Defensa.
El Govern en funcions preveu que el pes de la despesa en Defensa sobre el PIB augmenti en una dècima (1.540 milions addicionals) el 2024, fins a l’1,3% del PIB (un total de 20.057 milions).
4. Mesures antiinflació. Pel que fa a les mesures antiinflació, que caduquen el 31 de desembre, el Pla Pressupostari assumeix en aquest moment el venciment a finals d’any, segons el previst. Tot i això, no es descarta que el pròxim Govern pogués prorrogar-ne alguna. En total, l’Estat obtindria el 2024 uns ingressos més grans per 4.895 milions el 2024 si se suprimeix la rebaixa de l’IVA de l’electricitat (1.016 milions), de gas, fusta i pèl·lets (397 milions) i de l’alimentació (1.350 milions), alhora que es reposen íntegrament l’impost especial sobre l’electricitat (1.032 milions) i l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica (1.100 milions)
5. Subsidis al transport.
La pròrroga prevista dels subsidis al transport estatal ferroviari i per carretera suposarà una despesa de 1.440 milions l’any que ve. Aquí s’inclou el subsidi a Renfe (600 milions) i els corresponents als títols multiviatges per part dels concessionaris de transport regular de viatgers per carretera competència de l’Estat (80 milions) i els ajuts directes a autonomies i ajuntaments per reduir el preu del bitllet de transport a usuaris habituals (760 milions).
6. Rebaixes autonòmiques. El Pla Pressupostari també recull l’impacte que tindran als comptes autonòmics del 2024 les noves mesures de rebaixes fiscals que han decidit els diferents governs després de les eleccions del 28 de maig, per un total de 2.051 milions d’euros.