Un dinar per combatre el malbaratament
Diari de Girona. Se serveix un àpat gratuït a unes 400 persones fet amb aliments recuperats en un acte a Girona
En molts indrets les persones moren de fam perquè no tenen accés a un element tan bàsic com els aliments. En canvi, cada europeu en desbarata 127 quilograms, segons Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat. Així que, amb l’objectiu de donar valor a aquests aliments i pensar en clau de prevenció del malbaratament, a Girona es va celebrar, ahir, el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari.
Es tractava d’un àpat gratuït per a unes 400 persones fet amb aliments recuperats i en perfecte estat pel consum. Els plats que es van oferir van ser: crema de carabassa, porro i api; amanida amb crostons, tomàquet, ceba i cogombre; amanida de coliflor i poma; blat de moro escairat i samfaina; arròs tres delícies; i, de postres, poma saltejada.
El dinar va tenir lloc a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, davant del Mercat del Lleó. Els plats es van començar a servir a dos quarts de dues del migdia, però a partir de la una ja començava a haver-hi moviment a la plaça entre les persones que es reservaven un lloc a les taules o els que miraven com els cuiners preparaven els diferents plats. El dinar va estar liderat per un equip de cuiners de Girona amb un centenar de persones voluntàries, gestionades per la Plataforma Aprofitem els Aliments; que van participar en la preparació, cocció i repartiment del dinar. També van comptar amb la col·laboració d’altres cuiners, persones i entitats involucrades en la lluita contra el malbaratament alimentari com Lluc Quintana (Can Xapes), Carme Picas (El Ginjoler); Hugo Pérez (GastrobarHakuk); la planificadora d’esdeveniments Susanna Vila, i l’assessor gastronòmic i comunicador Jordi Àvila.
Segons l’alcalde de Girona, Lluc Salellas estan molt contents que aquest dinar es pugui fer a la ciutat, que ha de tenir «un paper important i de lideratge». Assegura que «tot allò que generem i no s’utilitza, li podem donar un altre ús». També assenyala la importància de «conscienciar que les polítiques públiques vagin en aquesta línia» de reaprofitament.
Es tracta d’un esdeveniment organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Plataforma Aprofitem els Aliments, els Germans Roca, el Banc d’Aliments de Girona i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni.