Treball multarà les empreses que no paguin el transport als seus becaris | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Treball multarà les empreses que no paguin el transport als seus becaris

  |   Novetats

Diari de Girona. Les empreses que no costegin als treballadors en pràctiques el desplaçament al centre de treball i el material, es podrien enfrontar a sancions de 7.500 euros. L’Estatut del Becari, que ho contempla, es podria aprovar abans del 23J.

L’avançament electoral ha deixat en l’aire moltes de les normes que el Govern havia reservat per al tram final de la legislatura i l’Estatut del Becari és una d’elles. Si bé el Ministeri de Treball insisteix que el seu full de ruta continua passant per aprovar aquesta norma abans dels comicis. Una norma que planteja obligar a totes les empreses que acollissin a estudiants en pràctiques a costejar-los el transport i el material. I en cas de no fer-ho, s’exposarien a sancions de fins a 7.500 euros, segons recull l’últim esborrany remès a patronal i sindicats.

Quan el president del Govern, Pedro Sánchez, va activar dilluns passat la maquinària electoral per al 23 de juliol va congelar gran part de la capacitat del seu Executiu. La reforma del sistema de protecció assistencial per desocupació, que afecta més d’un milió de persones i que va ser compromès a la Comissió Europea, està pendent. Així com la transposició de la directiva per a assegurar unes condicions transparents i previsibles en els contractes laborals. I també la llei que pretenia blindar les pràctiques formatives i evitar que `becari’ pogués ser sinònim de `mà d’obra barata’.

«La voluntat del Govern és intentar per tots els mitjans, sent conscients de les dificultats temporals que això genera, que l’Estatut del Becari pugui obrir-se pas definitivament i que sigui un dels compromisos del govern de coalició que tancament un cercle de reformes per al mercat de treball», va declarar el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, divendres passat.

Si bé l’avançament electoral va enxampar al mateix Govern per sorpresa, el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats feia gairebé un any que portaven negociant el nou Estatut del Becari. Una conversa que donades les reticències dels empresaris i de les universitats -que acullen part de les pràctiques que cada any es realitzen a Espanya-, així com per la falta de consens parlamentari, es va anar dilatant. Fins al punt que la norma pot arribar a quedar-se en un calaix fins a la pròxima legislatura o indefinidament, depenent del resultat del 23J.

La patronal ja ha avançat que no és partidària de resoldre aquesta qüestió abans dels comicis. Així ho va manifestar el president de la CEOE, Antonio Garamendi, la setmana passada, quan va afirmar que «no tindria gaire sentit» que el Govern els convoqués poques setmanes abans de vèncer la legislatura. «Entenc que quan els espanyols decidim qui serà el pròxim Govern, serà el moment de seure a parlar del que calgui parlar», va declarar el dimecres passat en un acte.

Noves sancions

Actualment un inspector de Treball ja té facultats per a sancionar a una empresa que tingui a un becari suplantant a un treballador (però a baix cost). No obstant això, el nou Estatut incorporava noves sancions específiques per a penalitzar una sèrie d’abusos més enllà de la suplantació.

La norma pretén obligar les empreses a costejar el transport, material i allotjament (en cas de desplaçament fora de la residència habitual) dels estudiants. Ja sigui via un pagament mensual o en espècies (per exemple, amb un abonament transporti). I ja sigui si són pràctiques curriculars o extracurriculars. Actualment, les segones solen anar aparellades a alguna mena de compensació econòmica -per exemple, en la UB el pagament mitjà per hora és de sis euros, segons expliquen fonts d’aquesta-, però no així les primeres.

En cas que les empreses o entitats no compleixin amb això s’exposarien a una sanció d’entre 751 i 7.500 euros. Mateixa sanció en cas que les pràctiques no tinguin res a veure amb els estudis que l’alumne estigui cursant.

La patronal no és partidària de resoldre la qüestió abans dels comicis, sense saber encara qui governarà