Cop dur a l’oci nocturn i la restauració just quan es començaven a recuperar
El Punt. Les discoteques ja tenien venudes les entrades de Cap d’Any. Restaurants i bars veuran tallada la recuperació just en l’època de més demanda.
El sector de l’oci nocturn, el més perjudicat per les noves mesures preses pel govern, perquè haurà de tornar a tancar, no s’esperava una mesura tan dràstica, després que tan sols feia dos mesos i deu dies que havien pogut tornar a obrir. “Aquesta mesura la considerem del tot contraproduent”, va dir ahir a aquest diari Joaquim Boadas, secretari general de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), la principal patronal de l’oci de nit. El sector, que recorda que el govern encara no els ha pagat la cinquena línia d’ajudes aprovades, considera un greu error el nou tancament, que enfonsarà definitivament molts negocis, i creu que els bars i restaurants nocturns, que demanaven el passaport covid als seus clients, “som un gran incentiu perquè la gent es vacuni”. Boadas, que ahir a la nit, després de rebre la notícia del govern, estava perplex per la notícia, va assegurar que el que ha fet el govern és “tirar pel dret i prendre la mesura més fàcil” i el va tornar a acusar de fer les coses malament i de manera precipitada i, també, sense consultar els afectats. La majoria de discoteques ja tenien venudes moltes entrades de Cap d’Any, que ara hauran de tornar, un extrem que ahir encara no havien pogut ni tan sols calcular el dany que causaria.
També el sector de la restauració, bars i restaurants es veurà molt afectat per les noves restriccions. Reduir l’aforament al 50% en interiors en plena època de dinars de Nadal i sopars de Cap d’Any i el toc de queda a la una de la matinada serà un impediment perquè els bars i restaurants puguin continuar la recuperació que havien començat, i els estava anant molt bé.
Pel que fa al sector del comerç, s’ho ha pres més bé, també perquè la mesura que més els afecta, la reducció de l’aforament al 70%, “es pot assumir i en cap cas és una mesura tan dramàtica com ho pot ser per als altres sectors”, va admetre ahir Joan Carles Calbet, president de Retailcat. En tot cas, Calbet demana al govern que, si la pandèmia es desboca encara més, “abans de fer més restriccions estudiï la possibilitat d’imposar el passaport covid també per entrar als comerços”.
Ja s’havien anul·lat reserves
L’Associació de Turisme i Restauració de Girona, la d’Hostalatge de la Garrotxa, la d’Hostaleria del Ripollès i el Grup Costa Brava Centre abans de saber-se les noves restriccions ja havien qualificat de “desafortunades” les declaracions del conseller de Salut sobre la situació sanitària. Pels restauradors, les declaracions dels últims dies del conseller Argimon han suposat “la cancel·lació de la gran majoria, si no la totalitat, de dinars i sopars d’empresa ja programats per a aquestes dates”. I també “un fre generalitzat de reserves en hotels en aquestes dates i, sobretot, Cap d’Any”, amb les consegüents “grans pèrdues”.