Temps de Flors recupera espais interiors emblemàtics com els Banys Àrabs o la Catedral
Diari de Girona. Serà una edició “gairebé normal” amb 119 projectes florals, però l’Ajuntament recomana “portar la mascareta on hi hagi molta gent”.
Després de dos anys marcats per la pandèmia, amb una edició cancel·lada i una segona a «Cel obert», Temps de Flors torna amb força amb 119 muntatges florals recuperant espais interiors emblemàtics com els Banys Àrabs o els soterranis i el Claustre de la Catedral. «Serà un Temps de Flors ambiciós i potent amb projectes innovadors», va explicar aquest divendres l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en la presentació de la 67a edició d’una mostra que mantindrà algunes precaucions com la no recuperació de les visites interiors als patits privats, amb l’excepció de la Casa Sambola, o el tancament perimetral del Barri Vell amb punts d’entrada i sortida diferenciats. «Recomanem que la gent faci servir la mascareta en espais tancats o on hi hagi molta gent», van puntualitzar Marta Madrenas i la regidora de promoció econòmica Glòria Plana.
Temps de Flors començarà dissabte vinent 7 de maig i s’allargara durant nou dies, amb tots els espais oberts de 10 del matí a 10 de la nit. Amb l’excepció de les Open Night (els dos dissabtes i el dimecres 11) quan l’horari s’allargarà fins a mitjanit. El Barri Vell tornarà a ser l’epicentre però, a partir de l’experiència de l’any passat, estenent-se a altres barris com Can Gibert del Pla, Carme, Devesa, Eixample, Fontajau, Mercadal, Montilivi, Santa Eugènia, Sant Narcís, Taialà i Vall de Sant Daniel. «Portem els projectes de Temps de Flors gairebé al costat de les cases de la gent, perquè visquin la mostra tan bon punt surtin de casa seva», va assegurar Madrenas que, a l’espera que els treballadors de Girona+Neta ho ratifiquin en assemblea, no va amagar que el preacord per a la desconvocatòria de la vaga de recollida d’escombraries beneficia al desenvolupament de Temps de Flors i a l’economia de la ciutat. «Temps de Flors és un esdeveniment molt important des del punt de vista econòmic per a la ciutat, potser el més important, i l’edició de l’any passat ja va ser un punt d’inflexió en la recuperació econòmica sortint de la Covid i ara, que la ciutat ja està en marxa, aquesta és una edició extraordinària, que farà gaudir tant visitants com veïns i veïnes», va dir Madrenas. Aquests visitants només podran entrar al Barri Vell per cinc punts concrets (d’entrada (rampa de la pujada de Sant Feliu, pujada del Rei Martí, plaça dels Jurats, passeig Arqueològic i plaça de Sant Domènec) i sortir-ne per altres cinc: escales de la pujada de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça dels Jurats, passeig Arqueològic i plaça de Sant Domènec. El carrer de la Força serà de sentit únic, baixada, però l’Ajuntament no té previst cap xifra màxima de visitant a la part antiga de la ciutat com per haver de restringir-hi l’accés.
Els Banys Àrabs, els soterranis, o el mateix Claustre, de la Catedral i el patí de la Casa Sambola són alguns dels espais interiors més emblemàtics que tornaran en aquesta nova edició de Temps de Flor. En canvi, la majoria de patis privats que es podien visitar abans de la pandèmia encara no es podran utilitzar perquè, segons van explicar Madrenas i Plana, «hem mantingut la prevenció de no comptar amb espais on no es pugui fer un circuit amb l’entrada i la sortida diferenciades». En total, els 119 projectes florals repartits en 107 espais diferents són clarament més que l’any passat, però encara bastant menys que el 2019: 171 projectes en 137 espais. «Caldrà mantenir la precaució davant la COVID-19, per això es mantindran els circuits d’entrada i sortida i es recomanarà l’ús de mascaretes en punts puntuals o moments de grans aglomeracions», va avisar Glòria Plana que té «Girona es tornarà a omplir de flors com abans de la Còvid i amb projectes fets de forma desinteressada i gran qualitat».
Entre aquests projectes, el més vist, i comentat, cada any és el que decora les escales de la Catedral que aquest cop, com va avançar Diari de Girona, serà obra de l’escultora Pia Crozet. Vidua d’un dels creadors de la mostra, Josep Tarrés, Crozet ha ideat un muntatge que cobrirà les escales amb hortènsies amb tres tonalitats blaves que simbolitzaran el mar i un conjunt d’hortènsies blanques, que seran l’escuma del mar.
Pia Crozet és una més del miler de voluntaris que treballen, de «forma desinteressada», perquè Temps de Flors es pugui celebrar com va destacar Marta Madrenas en el seu parlament: «Girona la fem entre tots i totes, i Temps de Flors és un exemple d’una activitat que no seria possible sense la força de la gent. Hi participen més de mil persones voluntàries, un fet inaudit i molt important, ja que enlloc més un 1% de la població s’implica d’aquesta manera en una activitat de la ciutat».