Temporada curta però bona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Temporada curta però bona

  |   Novetats

El Punt. Bona part de la flota hotelera està oberta i la que no ho està, ho estarà aquest juny. El sector comença a tenir reserves i espera que s’obrin fronteres per omplir.

Estem a punt d’entrar al mes de juny i s’obren ja les portes a una nova temporada turística que a la demarcació sempre es comença a notar pels volts de Sant Joan. És cert que s’han ampliat horaris, aforaments i fins i tot ja es parla de retirar l’obligació de l’ús de les mascaretes a l’exterior, però amb tot això una part del sector encara no en fa prou per atraure prou usuaris per omplir els establiments. Malgrat tot, el sector parla d’un estiu millor que el de l’any passat, i si s’obren els mercats internacionals podrien tenir “una temporada curta però bona”. És clar, i aquí hi entren un munt de matisos: sempre que la situació de la pandèmia no empitjori, que les vacunes vagin a bon ritme, que l’Estat espanyol surti de la zona vermella i hi hagi lliure circulació europea, que es deixi clar d’una vegada com seran els passaports de vacunació o que l’usuari recuperi la confiança a viatjar. Amb tot, el món turístic està esperançati el president de la Federació d’Hostaleria de Girona, Antoni Escudero, aconsella “tranquil·litat” i “anar a poc a poc”. Preveu la recuperació total a l’estiu del 2023, perquè ja es comença a veure moviment –turista nacional, algun de provinent de l’Estat espanyol i algun de francès–. De fet, avui hi ha el primer vol comercial a l’aeroport de Girona. És un Transàvia procedent d’Amsterdam amb arribada prevista a les 21.20 del vespre.

Com sempre ha passat, totes les zones turístiques a la demarcació no viuen igual la temporada. I com sempre, és la Costa Brava Centre la que en surt més ben parada, i ara, en època de Covid, encara més. Judit Lloberol, gerent de Costa Brava Centre, va explicar ahir que “per Setmana Santa ja van començar a treballar bé”, sobretot els caps de setmana, i la perspectiva “és tenir una bona temporada, millor que la de l’any passat”. Lloberol explica que els caps de setmana d’aquest mes de juny ja estan al 100%, els divendres l’ocupació és del 80% i entre setmana, del 40%, tot amb turista nacional i francès. Segons la Federació d’Hostaleria, pel que fa al juliol i l’agost les reserves a la Costa Brava Centre van augmentant positivament. En aquests moments el 90% dels establiments ja estan oberts (205 hotels i 15.622 places hoteleres).

A l’Alt Empordà, les expectatives per a aquesta temporada “són bones” i ja hi ha moltes reserves tant de cap de setmana complets del mes de juny com reserves de juliol i agost. Malgrat això, el president de l’Associació d’Hostaleria, Miquel Gotanegra, creu que actualment encara hi ha massa limitacions, i assegura que fins que no hi hagi lliure mobilitat, la temporada no s’activarà del tot. “És important que la gent no es posi nerviosa, que no abaixi preus, perquè tothom té ganes de sortir i quan puguin ho faran”, assegura. La majoria d’establiments de l’Alt Empordà que estaven tancats obriran entre l’1 i el 15 de juny (en total hi ha 229 hotels i 14.865 places hoteleres).

Turisme estranger

La Selva Marítima no preveu arribar, en cap cas, a les xifres d’ocupació d’abans de la pandèmia “perquè no hi ha mercat estranger”. Pel que fa al mercat nacional a Lloret de Mar per exemple, representen entre el 20 i el 25% del total dels turistes, i segons el president del gremi, Enric Dotras, sense el turisme estranger “ens queda un 75% pendent”. Però el turista estranger, segons Dotras, té ganes de venir perquè ja tenen “reserves i peticions de grups entre els quals n’hi ha de polonesos i de la República Txeca”. I pel que fa als preus, Dotras comenta que “dependrà de l’oferta i la demanda” (entre Lloret i Blanes hi ha 142 hotels i 33.386 places). “Entre setmana hi ha molta competència perquè sobren moltes places, i en canvi els caps de setmana els preus són raonables”, comenta. Pel que fa a la Selva interior, les expectatives són bones. En aquests moments hi ha el 100% d’establiments oberts (45 hotels i 2.673 places hoteleres).

A Girona ciutat, la previsió de l’estiu, segons la Federació d’Hostaleria, és semblant al 2020, amb major afluència de clients del centre d’Europa. S’esperen britànics a partir del setembre i les reserves són molt a última hora i amb estades curtes. Ara hi ha un 60% dels hotels oberts (Girona té 28 hotels i 2.045 places hoteleres).

Al Ripollès i la Cerdanya les expectatives són altes perquè el 2020 ja van tenir bona temporada. Hi ha el 95% dels establiments oberts (en total hi ha 128 hotels i 5.695 places).

La Federació d’Hostaleria recull alguna les peticions del sector, entre les quals hi ha donar una bona imatge de la destinació, l’obertura de fronteres, més agilitat en la informació, millor funcionament del SEPE, més flexibilitat en les carències dels ICO, més inversió en promoció turística i condonació dels impostos i taxes.

Apartaments i cases rurals, amb bones perspectives

Els càmpings esperen la lliure mobilitat perquè vingui el turista internacional. Estaran tots oberts a mitjan juny. Els apartaments i habitatges d’ús turístic també tenen unes previsions optimistes. Segons la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Ester Torrent, han passat d’ésser molt pessimistes a principis d’any perquè veien “molta incertesa” a començar a “veure la llum aquests darrers dos mesos” perquè veuen que “la gent comença a reservar per l’estiu”. Les reserves són principalment de turistes catalans, però per ara “el turista estranger està totalment desaparegut”. Malgrat això, pensa que quan hi hagi lliure circulació tindran turistes francesos –en menys mesura que abans de la pandèmia–, però també anglesos i belgues, malgrat que “són minoritaris”.

Els càmpings ja són oberts al 80% i durant el mes de juny acabaran d’obrir practicament tots. Per ara no són massa optimistes perquè “la gent encara no ha recuperat la confiança”, però el president de l’associació, Miquel Gotanegra, pensa que si la vacunació s’accelera i si l’Estat surt de la zona vermella i hi ha lliure mobilitat “la temporada s’engegarà bé” i podrem “tenir turisme important”.

Pel que fa a les cases de turisme rural, són optimistes “perquè les reserves s’estan movent”. Per ara, el juny “va bé” –calculen que estan al 80% d’ocupació– i el juliol, malgrat que encara no s’acaba d’omplir, el president de l’associació, Ramon Corominas, pensa que també serà bo “perquè la gent va a última hora i al final s’omple”. “La capacitat de les cases de turisme rural és poca i el client sap que si no s’espavila al final queda sense”, explica Corominas. Assegura que amb la pandèmia molts de clients han preferit l’estada en cases rurals abans que en un hotel “perquè no hi ha tanta gent”.

Normalment omplen amb clients de proximitats principalment i amb turistes que arriben a la demarcació amb cotxe. Per ara, però, els turistes estrangers no arriben per les restriccions, però calculen que “ho faran a última hora quan obrin”. Turisme Rural Girona té actualment uns 3.000 llits.