Sis referents per dur el nom de Girona al món
El CPA Olot, el cineasta Albert Serra, l’empresa Wikiloc, la Fundació Oncolliga, el doctor en Història Josep Burch i la propietària del restaurant Can Roca, Montserrat Fontané, tenen en comú que són exemples de talent gironí exportable a tot el món. Ahir tots sis van agafar el relleu de Marc Gasol, Vicenç Pagès Jordà, la Fundació Support, Mariona Serra-Pagès, la Clínica Girona, Clàudia Cedó i Hipra, com a guardonats amb els premis Diari de Girona. La segona edició, que es va celebrar ahir al vespre, va omplir la sala de Cambra de l’Auditori-Palau de Congressos. Un acte que, fidel als seus propòsits fundacionals, té l’objectiu de reconèixer la tasca de persones, empreses i entitats que hagin excel·lit en diversos camps, des de la ciència o la cultura, fins als esports o l’empresa, passant per la solidaritat i la projecció més enllà de les nostres comarques o amb una trajectòria exemplar. «Talent de quilòmetre zero», com va definir-lo l’any passat Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats, i president dels Premis, en la primera gala dels guardons.
Va ser un vespre d’emocions. Sobretot en la recta final, quan Montserrat Fontané, de bracet amb el seu fill Joan Roca, va pujar a l’escenari per recollir el d’Honor el darrer guardó de la vetllada. «En ves de mi, són els fills els qui l’haurien de tenir», va etzibar la fundadora des de 1967 del restaurant Can Roca, mare dels tres cèlebres responsables d’El Celler de Can Roca. «Els vaig ensenyar a pelar patates i cebes, i quan en Joan, quan tenia 12 anys, em va dir que volia aprendre a cuinar em va fer molt feliç», va continuar, afegint amb ironia que «després va anar a l’Escola d’Hostaleria i me’l van canviar». En el seu parlament va recordar també els inicis d’El Celler: «el seu pare els deia `què voleu fer? no veieu que aquí no vindrà ningú?’», va dir, recordant que al principi «va costar que la gent hi anés. Al principi hi tenien un futbolí i la dona d’en Josep i un cambrer hi jugaven. Gràcies a Déu la gent va començar a venir, avui els reclamen arreu, i molts dies ni jo sé on són». Fontané
va advertir, per acabar la seva intervenció, que «la saga Roca no s’acaba, tinc cinc néts i dos estudien cuina. Amb mi no volen cuinar, volen fer una altra cuina, tan de bo tinguin sort i salut».
Els Premis, organitzats per Diari de Girona i Prensa Ibérica; patrocinats per la Generalitat de Catalunya, Telefónica i Estrella Damm, amb la Fundació La Caixa de col·laborador principal, i la Universitat de Girona, DCU Tecnologic,
SEMIC i la Diputació de Girona de col·laboradors, pretenen ser un fil conductor entre el mitjà de comunicació i la societat més propera. L’entrega d’aquests reconeixements, va dur moltes personalitats: Laia Cañigueral, delegada territorial del Govern a Girona; Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió; Lluc Salellas, alcalde de Girona; Miquel Noguer, president de la Diputació; Gemma Geis Carreras, vicealcaldessa i 1a. tinent d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament; Raquel Robert Rubio, regidora de Treball; Lluís Martí Arderiu, regidor d’Urbanisme de Proximitat; Gemma Martínez Villagrasa, regidora de Ciutat que Cuida; els diputats al Congrés Marc Lamuà i Marta Madrenas; Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona, i Albert Bramon, subdelegat del govern, entre d’altres. També hi eren alts representant de Prensa Ibérica com Aitor Moll, Conseller Delegat; Sergi Guillot, director general; Fèlix Noguera, director
general per Catalunya i Balears; Mercedes Otálora, directora comercial per Catalunya i Balears, i Joan Serra, Subdirector general de Continguts per Catalunya i Balears, a banda del director del diari, Josep Callol, i el gerent Maneu Fernández.
La gala, presentada per la periodista Meritxell Comas, es va obrir amb la sorprenent actuació artística de Borja González, dissenyador gràfic plàstic, il·lustrador i artista de circ especialitzat en equilibris acrobàtics, pioner a Europa en l’art amb sorra. La seva posada en escena, recreant amb dibuixos a la sorra, escenes de la ciutat, acompanyat per les melodies de Roc Sala, van impressionar. Després dels primers parlaments, a càrrec d’Aitor Moll i Josep Callol, es van entregar els tres primers premis: Premi Cultura a Albert Serra, lliurat per Anna López, directora comercial Diari de Girona; Premi Solidari a Oncolliga, que va recollir Paquita Badosa, presidenta, de mans de l’alcalde Lluc Salellas, i el Premi Esportiu al CPA Olot, entregat pel president de la Diputació Miquel Noguer al president Josep Sagués.
Serra, acostumat a recórrer escenaris de prestigi, com els del festival de Canes, de manera triomfant, es va mostrar molt agraït pel reconeixement. En aquest sentit va dir que «sempre m’he sentit molt estimat per la premsa, els meus millors moments els he passat amb periodistes perquè són els que saben les coses». El cineasta banyolí, director de films com Pacifiction, va dir que «el guardó és un estímul per seguir fent el que jo sé fer sense separarse de les conviccions i les maneres que un té». Paquita Badosa, per la seva banda, va dir que el guardó «ens dona forces per seguir endavant i és un reconeixement a la feina feta durant 26 anys». «Ajudem a fer més lleu un procés que no és fàcil», va afegir, fent un agraïment especial a la seva mare, i predecessora en el càrrec, Lluïsa Ferrer. I el president del CPA Olot, Josep Sagués, va considerar un «honor» ser el successor de Marc Gasol en el palmarès, va elogiar la tasca del director tècnic del club Ricard Planiol i va constatar que «no ens hauríem imaginat mai que guanyaríem 14 campionats del món quan el 2004 ens emportàvem el primer a Fresno». També va reivindicar un esport «minoritari» que necessita de manera «imprescindible» el ressó en premsa i va posar en valor que «Girona té un potencial esportiu enorme que va de la mà del mitjà de referència de les comarques».
Després dels discursos de Laia Cañigueral, delegada territorial del govern a Girona, i de Lluc Salellas, l’alcalde de la ciutat, l’entrega de premis va seguir amb el Premi Empresa a Wikiloc, el va recollir Jordi Ramot, CEO, de mans de Cañigueral; el Premi Científic que Josep Callol, director del Diari de Girona, va entregar a Josep Burch, i el Premi d’Honor a Montserrat Fontané, que li va concedir Aitor Moll, conseller delegat de Prensa Ibérica. Ramot va fundar l’empresa, una comunitat independent i activa formada per persones que comparteixen autèntiques rutes a l’aire lliure, el 2006, amb Montserrat Jordi, i avui són un equip de 26 persones treballant des del Parc Científic. «Ens heu donat visibilitat des de sempre», va assegurar. Josep Burch va dir que «integrar ciència i territori és una aliança fonamental per millorar la societat» i va reivindicar el paper de l’arqueologia «com a eina d’investigació». Miquel Noguer i, a través d’un vídeo, Joaquim Nadal, van tancar la nit del talent gironí, d’uns premis sorgits dels vots d’un jurat on eren Noguer, Josep Callol, Maneu Fernández, Anna López, Quim Salvi, Josep Maria Fonalleras, Lluc Salellas i Laia Cañigueral.