Simplifiquen els plans d’estalvi d’aigua a les explotacions agrícoles i ramaderes
Diari de Girona. Ara n’hi ha prou amb completar un full de càlcul i no caldran tots els informes que «alenteixen el procés».
El Departament d’Acció Climàtica ha posat en marxa un nou sistema per simplificar el procediment per presentar els plans d’estalvi d’aigua a les explotacions agrícoles i ramaderes. L’objectiu, explica la directora general d’Agricultiura i Ramaderia de la Generalitat, Elisenda Guillaumes, és «reduir la burocràcia» als pagesos i poder fer «més àgil» aquests tràmits. De fet, el que es proposa al pagès és que ompli un full de càlcul que pot enllestir en 15 minuts i que és una declaració responsable, sobre les mesures de les que disposa per estalviar aigua i, si es dona el cas, optar a una flexibilització de les restriccions. Fins ara, s’havien de completar diversos tràmits que incloïen una memòria i esperar al vistiplau de l’ACA.
A partir d’ara els pagesos i ramaders catalans no hauran d’omplir els formularis que fins a dia d’avui es necessitàven per presentar els plans d’estalvi d’aigua, davant de l’emergència per sequera. La realitat és que, fins ara, calia adjuntar documentació que, en alguns casos, podia arribar a les 200 pàgines i, a més, requeria l’aprovació posterior de l’Agència Catalana de l’Aigua. Això, però, ha canviat i els pagesos només hauran de completar un full de càlcul on hauran d’especificar les característiques del pla d’estalvi i en aquell mateix moment saben quina és la disponibilitat d’aigua que tenen.
Això agilitza de manera important els tràmits, ja que el pagès signa una declaració responsable i, en cas de tenir controls de l’ACA, l’agència sap les especificacions que ha introduït. D’aquesta manera es pot evitar la picaresca, ja que la declaració consta a l’ACA.
La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, explica que la mesura facilita el procés al pagès però també a l’administració. «Amb tot el tema de la revolta pagesa s’ha reclamat que s’acabés amb la burocràcia i hem estat treballat per preparar aquest full de càlcul que et diu el que pots gastar, sense l’aprovació de l’ACA», explica Guillaumes.
Posa d’exemple un viver de Púbol que al desembre va ser el primer en presentar un pla d’estalvi d’aigua. En aquell cas, explica Guillaumes, el responsable va haver d’aportar més de 200 pàgines de documentació a l’ACA, que un cop revisada, li va donar el vistiplau perquè pogués disposar de les flexibilitzacions.
I és que a, banda d’entrar totes les dades necessàries i explicar-les, calia també omplir una extensa memòria amb les inversions previstes. Ara tot això ja no caldrà i n’hi haurà prou amb el full de càlcul que se signa com a declaració responsable.
Guillaumes va visitar ahir una granja de Cruïlles acompanyada pel cap de qualitat del Grup Vila, Guillem de Planell, que ha fet les millores d’estalvi d’aigua en aquesta explotació. De Planell explica que els «facilita molt la feina» ja que de seguida poden saber de quanta aigua disposen en funció del nombre de bestiar que tenen. A banda, deixa clar que les inversions que han fet a la granja com uns abeuradors més eficients per on beuen les vaques, nous comptadors o les millores necessàries per evitar la pèrdua d’aigua han servit per poder disposar de les flexibilitzacions de restricció per part de l’ACA i evitar haver de veure com calia reduir la cabana d’animal.