«S'han de posar límits a l'anarquia dels habitatges turístics» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

«S’han de posar límits a l’anarquia dels habitatges turístics»

  |   Novetats

Diari de Girona. Hoteler i president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) . Marichal analitza la situació del sector, que ha superat l’impacte de la crisi del coronavirus, i està a punt de tancar una temporada molt bona.

Ⓟ Quin balanç fa de la temporada?

Ⓡ Ha estat molt bona. A nivell nacional s’han comportat els números en els principals emissors, malgrat les dificultats d’algunes economies que no acaben d’arrencar. Així que podem dir que la temporada està sent molt bona i l’estiu ha estat excel·lent a tot el país.

Ⓟ Què reclama el sector l’administració?

Ⓡ Hem de fer entendre a les institucions públiques la necessitat de la coinversió, no només en infraestructures, sinó també en persones i sobretot en les noves tendències que demanden els clients.

Ⓟ Una de les preocupacions que creix en el sector és com afectaran les onades de calor al turisme. Com ho veu vostè?

Ⓡ Sempre hi ha hagut onades de calor a l’estiu, calamarsa en èpoques de tempesta, incendis… tot això cal lamentar-ho i afrontar-ho, per descomptat. Però l’activitat turística s’ha convertit en un dels principals valedors d’aquestes causes. A Tenerife, per exemple, després dels incendis ens vam posar a la disposició de les autoritats i gràcies a això es van poder allotjar moltes persones. A vegades hi ha hagut problemes de volcans, núvols tòxics… i els hotels han servit de refugi i avituallament a les persones que treballen en les catàstrofes.

Ⓟ Què hauria de fer el Govern amb els viatges de l’Imserso?

Ⓡ Aquests turistes tenen tot el dret a un programa amb preus competitius, però és cert que els clients no són els mateixos que fa vint anys. Ha canviat la cultura, la tendència, les capacitats de les persones grans… l’Imserso s’ha d’adequar als nous temps. No només els preus, sinó també la manera d’elaborar el programa. Estem en contacte amb el Govern, encara que és un moment complicat perquè està en funcions, perquè aposti per l’Imserso i l’adeqüi a les noves necessitats.

Ⓟ El preu dels vols no deixa de créixer. Està afectant el turisme nacional?

Ⓡ Sí, és clar que està afectant. La connectivitat és una de les parts més importants de l’experiència turística.

Ⓟ Un altre dels fronts oberts en els vols és el reglament de la UE que imposa biocombustibles en avions. Preocupa en el sector?

Ⓡ Ens preocupa molt. Haurem de col·laborar amb les institucions per a rebaixar les emissions i capejar els episodis climàtics. No podem ser aliens a aquest fet, però necessitem temps i un full de ruta clar per a arribar a la meta sense destruir el teixit econòmic. El nostre PIB està totalment enfocat a l’activitat turística.

Ⓟ A l’octubre se celebra una cimera europea que reunirà a tots els ministres de turisme. En quins assumptes cal incidir a nivell europeu?

Ⓡ És una pena que l’avançament electoral hagi deixat en segon pla la presidència espanyola de la Unió Europea, era el nostre moment per a posar sobre la taula els temes que ens preocupen. Veiem crítiques que els hotelers fomentem el turisme massiu, però critiquen al sector equivocat; nosaltres som els mateixos de sempre, els llits hotelers pràcticament no han crescut en els últims 20 anys. El problema greu ha estat la turistificació dels habitatges residencials, un fenomen que ha augmentat més del 200% en els últims 10 anys. S’ha fet un flac favor a la zonificació i a la separació d’usos. Cal posar límits a l’anarquia dels últims dotze en l’habitatge turístic. No hi estem en contra, però volem que es reguli i que passi per les mateixes normatives que nosaltres perquè sigui una competència lleial.