Set dies més de tancament comarcal
El Punt. Si els indicadors ho permeten, el govern estudiarà l’aixecament de restriccions a partir del dia 26. La reobertura inclourà tots els sectors, com ara els de l’oci nocturn i els parcs temàtics. Encara hi ha 500 malalts crítics per Covid.
El Procicat ha decidit prolongar el confinament comarcal una setmana més, fins al 26 d’abril, i decidir a partir d’aquella data si les condicions epidemiològiques permeten començar a planejar una desescalada que inclogui tots els sectors. Les dades analitzades per la Generalitat permeten concloure que la suspensió del confinament comarcal i la mobilitat per Setmana Santa no han suposat un increment notable de contagis. Sí que resulta preocupant l’ocupació de les UCI, on restaven ingressats ahir 500 pacients amb Covid, motiu pel qual s’esperarà a constatar la tendència a l’estabilització que s’està veient abans de pensar a aixecar restriccions.
“No hi ha hagut una explosió de casos durant la Setmana Santa”, va assegurar ahir el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que ho va atribuir al bon comportament de la ciutadania malgrat l’increment de la mobilitat. “A mitjan març va començar a créixer l’impacte assistencial, que ens ha agafat amb les UCI amb un nivell molt important d’ocupació. Això s’ha anat modulant i es desaccelera el ritme de l’impacte assistencial”, hi va afegir. Salut preveu que la setmana acabarà amb 11.000 contagis, menys del previst. Cal comptar a més amb el bon ritme de vacunació –s’han posat dos milions de dosis, i prop de mig milió de persones les han rebut totes dues–, segons va destacar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Però les UCI estan a un 52% amb els 500 pacients per Covid, cosa que obliga a una certa desprogramació de l’activitat ordinària. “Per això no ens hem d’acontentar amb indicis d’estabilització. Cal consolidar la tendència i entrar de nou en una fase de regressió del nombre de contagis i de l’ocupació de les UCI”, va dir Ramentol. Els responsables de Salut es confessen sorpresos pel comportament de les UCI, ja que millora el ritme de contagis, però persisteix la pressió assistencial. L’explicació no sembla trobar-se en la variant britànica. S’havia especulat amb una major virulència d’aquesta mutació. Dos estudis difosos aquesta setmana a la revista científica Lancet han confirmat que és més transmissible però no incrementa la gravetat de la malaltia.
Lenta però segura
La velocitat de transmissió continua creixent, tot i que moderadament, i ahir estava a 1,39. Puja també el risc de rebrot, que està a 360 punts, i la incidència acumulada per cada 100.000 habitants a 14 dies, que està en 259 casos. Si els indicadors epidemiològics mostren una regressió de la pandèmia el dia 26, quan acaba l’actual pròrroga, la Generalitat començarà a plantejar-se la desescalada tenint en compte tots els sectors, també els que estan suportant unes restriccions més dures: l’oci nocturn, els parcs temàtics, la restauració, la cultura… Ramentol va afirmar que es vol dialogar amb els representants d’aquests sectors “per donar-los certa previsibilitat” pel que fa a la reobertura.
La voluntat del govern és fer una desescalada lenta però segura. “No anirem tan ràpid com voldríem, però no volem fer un pas endavant i dos enrere”, va assenyalar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Interior preveu mantenir un dispositiu policial per evitar infraccions respecte del toc de queda i el confinament comarcal, i recomana no viatjar a Andorra, tot i que legalment està permès.
L’anunci de la pròrroga del confinament va provocar ahir queixes diverses, relatives sobretot a l’homogeneïtat de les mesures malgrat la situació que pugui tenir cada territori, com ara les del sector empresarial representat per la Cecot. “No entenem que no hi hagi la capacitat de flexibilitzar les mesures en funció de les xifres de contagi i la realitat dels territoris”, va manifestar el president de la patronal, Antoni Abad. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va lamentar que “no s’escolti el territori i el teixit empresarial”. Sàmper va firmar que s’estan analitzant totes les particularitats dels territoris a l’hora d’afrontar la reobertura. No hi ha encara cap decisió sobre una reobertura per vegueries o regions sanitàries. Tampoc de moment es podrà fer servir l’entrada a un espectacle com a salconduit per trencar el confinament comarcal.
La Cambra de Comerç vol més tests ràpids
La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat a la Generalitat que s’ampliï l’ús dels tests ràpids d’antígens i s’incloguin els de saliva per reactivar l’activitat en els sectors més afectats per la Covid-19, com ara la restauració, el turisme, la cultura i els esdeveniments. Des de la Cambra consideren “molt important” que les empreses puguin implementar tests de manera “freqüent, fàcil i econòmica”, i assenyalen que països com ara Alemanya, Portugal i França estan promovent accions per regular el test d’autodiagnòstic entre la població. Aquesta no és l’única petició feta des del teixit empresarial.
El sector de l’hostaleria de Lleida ha demanat fer proves a la clientela, i Sitges ha plantejat una prova pilot al conegut com el carrer del Pecat per reobrir l’oci nocturn. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, es va mostrar obert a estudiar totes les propostes sempre que formin part d’assajos clínics, com es va fer amb el concert de Love of Lesbian.
D’altra banda, Salut ha valorat positivament el resultat fins ara dels cribratges que s’estan fent a les universitats. S’han fet 16.000 proves per detectar asimptomàtics i la positivitat ha estat baixa. També ho ha estat en els 4.000 tests fets en clubs esportius.