«Sense els nostres productors, la cuina gironina no seria una referència mundial»
Diari de Girona. Un total de 116 productes elaborats per 70 empreses de la província han estat guardonats amb el segell Girona Excel·lent, que atorga la Diputació. Miquel Noguer destaca «l’origen, la tradició i la qualitat» dels productes de proximitat.
Fins a 116 productes elaborats per 70 empreses de les comarques gironines han estat reconeguts amb el segell Girona Excel·lent que atorga la Diputació, al considerar que destaquen per la seva «gran qualitat». Tenir el distintiu els oferirà avantatges en la promoció, formació, treball en xarxa i ús de la marca.
La presentació dels guanyadors es va fer ahir al matí a la Diputació i hi van participar el president en funcions, Miquel Noguer, i el diputat de Promoció i Desenvolupament
i Econòmic i Local (també en funcions), Jordi Camps. Enguany s’ha batut el rècord de productes presentats i també s’han presentat més empreses que mai. Segons indica la corporació, aquest increment «espectacular» de productes participants confirma la «consolidació» del distintiu entre els productors i el sector en general. En total s’han presentat 447 propostes, 134 més que en la quarta edició, que va tenir lloc fa dos anys.
Aquesta edició del concurs ha comptat amb una categoria més, ja que s’ha passat de 13 a 14, amb la incorporació d’un nou sector agroalimentari, que és el dels gelats. També es recupera el sector de la galeta, en detriment del sector del peix, que s’incorpora a conserves i semiconserves (anxoves).
D’aquesta manera, les catorze categories d’enguany han estat les següents: aigües minerals, arrossos, begudes locals, cafès i herbes remeieres, conserves i semiconserves, embotits, fruites seques, foie-gras, galetes, gelats, làctics, oli d’oliva i vinagres, mel i vins i vins generosos.
Durant la presentació, Noguer va destacar que «els productes de proximitat engloben virtuts que fan que els sentim com molt nostres, com ara l’origen, la tradició i la qualitat». «Tots tenim clar que aquests productes són la base del nostre potencial econòmic. Sense ells, sense els nostres productors, la cuina a les comarques gironines no s’hauria erigit en un areferència mundial» , va afegir Noguer, tot considerant que ambdós són «vasos comunicants que es retroalimenten».
Un cop més, els tasts a cegues han estat la metodologia per valorar i escollir els productes guanyadors. Se n’ha valorat l’aspecte, l’aroma, el gust i l’harmonia d’una manera objectiva. És per això que tots els productes es presenten als tastadors desproveïts d’elements gràfics o visuals que puguin influir en la seva elecció i valoració final. Enguany hi han participat 43 tastadors, dirigits per Salvador Garcia Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila, que s’ha incorporat en aquesta edició.
En aquest sentit, el diputat Jordi Camps va voler destacar i agrair la tasca dels tastadors, ja que «amb el seu coneixement i expertesa, determinen la qualitat i el nivell dels productes». «Aquest és un aspecte a ressaltar perquè el seu paper aporta credibilitat i exigència al segell», va indicar.
Com en cada edició, en els dos anys de durada del programa, els productes seleccionats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent, es beneficiaran d’accions de promoció i difusió (participant en materials divulgatius, campanyes de comunicació i publicitat, i fires i esdeveniments especialitzats), i també gaudiran de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial.
El lliurament dels guardons a tots els premiats es portarà a terme l’11 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, al Mas Marroch de Vilablareix.
S’han presentat 447 propostes, que representen 134 més de les registrades durant l’última edició.