«Sense dones programadores els algoritmes tindran biaix de gènere» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

«Sense dones programadores els algoritmes tindran biaix de gènere»

  |   Novetats

Diari de Girona. Entrevista a David Martí – President de ‘AENTEG.

David Martí reivindica la importància de la tecnologia i assegura que el sector ha passat a ocupar un espai «central» a la societat en els darrers anys, amb la pandèmia com a punt d’inflexió.

El fundador i codirector de la consultora gironina Playbrand, David Martí, va ser nomenat president de l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) a finals de juny del 2017, ara fa sis anys. Aquest dimecres dona pas a Albert Alemany, fundador i director d’Alterego Web, que el substituirà al càrrec. Des l’arribada de Martí, el sector tecnològic ha patit molts canvis, amb la pandèmia pel mig, que han provocat que la tecnologia hagi guanyat importància en la societat.

Jo sempre he cregut que has d’estar un temps relativament curt, és el meu criteri. Sobretot perquè s’ha de posar en valor la feina d’equip i és molt important treballar un relleu, perquè al final és un dels signes de bona salut d’una entitat.

Continuarà, però, a l’AENTEG?

Sí, continuaré de vocal a la junta, que és una cosa que també va fer l’anterior president i que m’ho ha demanat l’Albert Alemany, el nou president.

Durant aquests sis anys a la presidència hi ha hagut grans canvis tecnològics, però també la pandèmia. Fa una bona valoració del mandat?

La pandèmia és un punt d’inflexió que acaba provocant una acceleració de la digitalització de la societat en general i de les empreses en particular, i aquí des de l’AENTEG hem notat un canvi, hem passat a ocupar un espai molt més central. Això ha ajudat a fer créixer el sector i a la pròpia AENTEG i ens dona un punt de responsabilitat. A més estem molt orgullosos d’haver aconseguit que moltes empreses diferents passin a formar part de l’AENTEG, com empreses de màrqueting digital, consultories o que es dediquen a la biotecnologia. Mentre que els majors problemes o reptes del sector són la captació de talent o la incorporació de la dona al món de les noves tecnologies.

Com es treballa per aconseguir que la dona guanyi pes al sector?

Fins a l’institut hi ha una certa equanimitat de nois i noies en assignatures de robòtica i d’aquest estil i a partir d’aquell moment, no soc especialista, però és quan es trenca i ja no et dic quan arriben a la universitat. Això vol dir que en algun moment hi ha una escletxa i aquí és quan s’ha d’actuar. L’altra cosa és posar en valor aquell talent femení i crec que això ho fem bastant. Si no aconseguim com a societat que hi hagi dones programadores tindrem algoritmes amb un biaix de gènere, que de fet ja està passant.

Saben que provoca aquest trencament? Estem parlant també de qüestió de preferències o son gustos influenciats per la societat?

Crec que és un tema sobretot social, cultural i de reproducció de models. Tu mires la tele i veus senyors com Bill Gates, Steve Jobs… Quan, en realitat, històricament, si busques una mica ja ho trobes, però ho has de buscar, les primeres persones que es van dedicar a la programació van ser dones.

Ja ho comentava anteriorment, des del sector s’ha repetit reiteradament que falta gent. Fa uns mesos als premis E-TECH, el CEO de la Mobile World Capital Barcelona, Francesc Fajula, deia que el sector no pot créixer més per aquest motiu. Continua sent així?

Sí, és així. I diria que no només el sector tecnològic, el sector econòmic en general. Nosaltres a Playbrand tenim clients del sector industrial i ens diuen que podrien estar facturant el triple, però no ho fan perquè no torben torners, fresadors, tècnics de manteniment…

L’últim cop que el vaig entrevistar em va dir que, a més, molts dels estudiats no surten preparats perquè els estudis no s’adapten a les necessitats del mercat. Creu que està millorant la situació?

Sí, però s’ha de treballar molt això. Les empreses i el sistema educatiu no podem treballar d’esquenes. Les empreses ja assumim, i fins i tot diria és bo, que hi ha un part de la formació més concreta que l’has de fer tu mateix. A més, permanent més ho haurà de fer, perquè les coses canvien.