Ryanair recupera un avió de base
El Punt. Arribarà a l’aeroport de Girona el primer cap de setmana de desembre. La companyia ha programat per a aquest hivern set rutes i oferirà uns 100.000 seients fins a la primavera. L’aeroport tanca l’octubre amb una “ocupació molt elevada”.
La companyia Ryanair recupera un avió de base a l’aeroport de Girona – Costa Brava a partir del primer cap de setmana del mes vinent. I per a aquest hivern l’aerolínia preveu oferir 32 operacions setmanals (set rutes en actiu) i uns 100.000 seients fins a la primavera. Això suposa un 64% de l’activitat que hi havia abans de la pandèmia. L’anunci el va fer ahir el director de l’aeroport de Girona, Vicent Pallarès, en el decurs de la jornada organitzada per la Taula Gironina de Turisme per valorar la temporada d’enguany i parlar de futur.
Per Pallarès, el fet que Ryanair torni amb un avió de base a Girona i programi vols és un senyal de recuperació de l’activitat aeroportuària, després que aquest mes d’octubre s’hagi tancat amb una ocupació “molt potent”. “I això ens fa pensar que l’activitat pot tenir certa desestacionalització a la Costa Brava perquè, a més, aquest mes de novembre també hauria pogut ser molt bo però la programació de les companyies es va tancar al mes d’octubre”, va dir el director de l’aeroport, que va assegurar que, per tant, aquest mes de novembre “serà de transició”.
Aquest allargament de la temporada turística podria ser “per les puntes”. D’aquesta manera les companyies, sempre segons el director de l’aeroport, podrien augmentar les seves operacions a la primavera i a la tardor per la demanda que hi ha de públic.
Fent una valoració de la temporada, Pallarès va recordar que els vols comercials van tornar a partir del juliol i que han estat treballant amb tres companyies –Transavia, Ryanair i TUI–, i tot i que l’objectiu era afegir altres operadors turístics al llarg de l’estiu, la situació sanitària i els rebrots ho van impedir. Malgrat això, les companyies que han operat a Girona han notat un augment del nombre de passatgers a mesura que anaven passant els dies i per això les aerolínies van decidir anar incrementant els vols.
Més enllà de la companyia irlandesa, Pallarès és partidari d’analitzar “la fortalesa” del mercat holandès, ja que els visitants procedents dels Països baixos han estat un dels principals mercats durant la pandèmia. Per això creu que cal seguir treballant amb Transavia i fins i tot “obrir noves oportunitats” relacionades amb aquest mercat. El director també és del parer de recuperar l’activitat amb països de fora de l’espai Schengen. “Hem d’anar al darrere de les companyies perquè segueixin operant des d’aquí”, va afegir. En aquest sentit, Pallarès va recordar que les restriccions sanitàries han impedit que una part del mercat britànic i rus viatgés a la Costa Brava. Per això aposta per convèncer les companyies com Pobeda Airlines i Jet2 que tornin a operar des de Girona amb les connexions a Rússia i el Regne Unit.
I parlant de l’aeroport, la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral, va insistir en el suport que donen les administracions a aquesta infraestructura. Per això va anunciar que la Generalitat i la Diputació estan acabant d’enllestir un conjunt d’accions per impulsar les instal·lacions de Vilobí d’Onyar i que es faran públiques abans de finals d’any.
Despesa similar a la del 2019
El responsable de CaixaBank Hotels and Tourism, Albert Pascual, va assegurar que la demarcació de Girona ha estat un referent en l’àmbit turístic per les bones dades que han recollit els empresaris durant el 2021 en comparació amb la resta de l’Estat, i per això manté que el 2022 el sector turístic gironí viurà “una temporada similar a la del 2019”. Les previsions de l’entitat bancària de cara a l’any vinent a l’Estat és que hi hagi una recuperació del PIB del 85% respecte al 2019. I per això Pascual creu que a Girona aquesta previsió se superarà “de llarg” i es podran mantenir o fins i tot superar les dades del 2019.
En aquest sentit, Pascual va explicar que la despesa turística a les comarques gironines de juny a setembre va representar el 82% del nivell assolit el 2019 i que aquest percentatge s’incrementa si s’analitza la despesa de l’estiu, que va ser del 92%. “La gent ha vingut menys dies però el nivell de despesa ha sigut superior”, va dir. I si es comparen les dades per turistes, el turisme català i espanyol ha augmentat un 46% la despesa en allotjament en comparació amb el 2019 i, en canvi, el turista internacional, que aquest any ha sigut inferior, l’ha disminuït un 9%.