Rècord d’afiliacions a la Seguretat Social a Girona
El Punt. La dada, juntament amb un descens de l’atur, situa la ciutat entre les que millor es recuperen. El govern de Girona reivindica que la capital de la demarcació “surt més ràpid de la crisi”.
Rècord històric de persones afiliades a la Seguretat Social a la ciutat de Girona. Amb 80.201 persones registrades el mes de juliol passat, és la xifra més elevada en els darrers 16 anys a la capital de la demarcació. Aquest és el primer paràmetre que l’alcaldessa, Marta Madrenas, i la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, van posar ahir sobre la taula a l’hora de fer balanç de l’evolució econòmica de la ciutat. La dada és significativa, tenint en compte que supera l’anterior rècord, assolit el 2019 (75.605 persones), aleshores en un context prepandèmia, mentre que el 2021 tan sols té per ara l’expectació de l’inici de la recuperació arreu del país. No només suposa un rècord històric de persones afiliades, sinó que, si es compara la variació amb l’any anterior, l’increment d’un 10,61% és superior al que s’observa a la demarcació i a Catalunya (vegeu gràfic adjunt).
El segon element que destaca l’Ajuntament d’aquest balanç és l’evolució de l’atur i l’ocupació. En aquest cas, les 5.091 persones aturades aquest agost passat suposen un descens intermensual del 3,07% respecte al mes de juliol i un descens del 19,89% en relació amb l’any anterior. Aquesta xifra també representa el descens més elevat tant si es compara amb tota la comarca com amb la resta de la demarcació o el conjunt de Catalunya, i fins tot amb l’Estat espanyol, fet que situa Girona en quarta posició entre les capitals de demarcació de l’Estat (darrere Barcelona, Sant Sebastià i Terol).
Amb aquest balanç a la mà, Madrenas i Plana recalquen una “evolució positiva” de la situació econòmica a la ciutat: “No és que ens recuperem al ritme de ciutats equivalents, sinó que guanyem posicions en tots els rànquings. Això no passa per casualitat, és fruit de l’esforç de tots, però també de la voluntat i les accions impulsades des de l’Ajuntament per diversificar l’economia”, assenyala l’alcaldessa.
Madrenas ho atribueix a dues “fortaleses” que, segons ella, singularitzen Girona respecte a la resta de ciutats. En primer lloc, un important teixit comercial (amb dades del 2019, Girona era la segona ciutat de més de 50.000 habitants de Catalunya amb l’índex més elevat de comerç per cada 1.000 habitants, amb 15,89 establiments/1.000 hab.). El segon element que cita és per reivindicar “l’aposta d’aquests últims anys del govern de la ciutat pel turisme”. Una aposta que, segons l’alcaldessa, l’Ajuntament ha començat a diversificar i a complementar a través del sector de la cultura i les noves tecnologies per donar “més contingut al relat turístic”. “La fotografia actual de la situació econòmica a Girona és molt positiva: sortim més ràpid de la crisi”, conclou Madrenas.
El turisme, pendent del nombre de visitants
Entre juny i agost d’aquest 2021, l’Oficina de Turisme de la Rambla de Girona va atendre 12.267 persones que sol·licitaven informació. La dada suposa un increment d’un 40,48% respecte al mateix període del 2020 (8.732 persones ateses), però una davallada d’un 72,88% si es compara amb l’any 2019 (45.232 atencions).
El descens del nombre de sol·licituds d’informació respecte al 2019 és similar al del Punt de Benvinguda Girona-Gironès (tot i que aquí l’increment respecte a l’any passat ha estat d’un 277,57%). El balanç de l’evolució econòmica de la ciutat presentat per l’Ajuntament també posa en evidència que si hi ha un sector que encara trigarà a recuperar els indicadors d’activitat que tenia abans de la pandèmia és el del turisme, lligat al nombre de visitants a la ciutat. La tímida recuperació de la mobilitat turística aquest estiu passat és un fet, però encara falta molt per comparar-ho a la situació pre-Covid.
Els resultats de les enquestes dutes a terme en els dos punts d’informació també confirmen, com va succeir l’any passat, que aquesta temporada turística encara ha predominat el turisme espanyol i de proximitat, molt per sobre del turisme estranger.
Pel que fa a la procedència de les 12.267 persones ateses a l’oficina de la Rambla, eren principalment de nacionalitat espanyola (63,86%) i francesa (19,89%). També s’observen canvis en la manera de viatjar: el 2021, el 59,67% dels visitants han vingut en parella; el 10,84%, sols, i un altre 24,39%, en família. En comparació amb les dades del 2020, el nombre de persones que viatgen soles s’ha reduït a la meitat i, en canvi, hi ha més visitants que viatgen en parella o en família.
Unes 144 empreses creades en mig any
Un altre element que l’Ajuntament assenyala per il·lustrar la bona perspectiva de la sortida de la crisi provocada per la pandèmia és la reobertura progressiva de locals que havien abaixat la persiana, i fins i tot la creació de nous establiments. Segons les dades presentades per la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, en els sis primers mesos d’aquest 2021 s’han constituït 144 empreses i se n’han dissolt 62, fet que deixa un saldo positiu de 82 noves empreses a la ciutat (el 2020 se’n van crear 218 i se’n van dissoldre 93). Afinant més pel que fa a la zona de la ciutat on es creen aquestes empreses, les dades facilitades per l’Ajuntament assenyalen el barri de l’Eixample com el que aglutina més nous establiments (el 56,94% del total), seguit pel Centre, amb el 18% de creacions, i el Sud i Santa Eugènia, que suposen el 6,94% i el 6,25%, respectivament, de les noves constitucions. La mateixa ubicació per barris s’observa també pel que fa a les dissolucions d’empreses. L’últim paràmetre que presenta el govern de Girona per fer palès el creixement econòmic és el de les exportacions a la demarcació, “gràcies a una diversificació econòmica de la ciutat, on les empreses exportadores han guanyat pes, com és el cas del sector carni, situat a l’entorn de la ciutat”, recull aquest balanç econòmic. Quant a les exportacions de l’any en curs, “de moment, fins al juliol del 2021, les dades són força positives, amb 3.592 empreses exportadores i 3.871.786.888,69 euros recaptats”, assenyala el govern municipal.