PSOE i Sumar pacten apujar impostos als pisos turístics, les socimis i el luxe
La Vanguardia. Hisenda no té garantit el suport d’ERC i Bildu sense l’impost a energètiques
El PSOE va tancar ahir un pacte en matèria d’impostos amb Sumar per intentar aprovar una reforma fiscal en profunditat que permeti a l’Agència Tributària no veure minvats els seus ingressos a partir del 2025. Els dos partits del Govern espanyol de coalició van plantejar d’apujar l’IVA dels habitatges turístics al 21% (actualment estan gravats al 10%),
suprimir el règim especial de les socimis (societats d’inversió immobiliària amb tributació favorable), i elevar dos punts l’IRPF de rendes de capital de més
de 300.000 euros, entre altres mesures.
Del document va desaparèixer l’impost a les energètiques –que figurava en l’acord de coalició i que va decaure pel pacte amb Junts–, cosa que provoca que ara mateix el Ministeri d’Hisenda no compti amb els vots necessaris per poder aprovar el paquet fiscal. ERC i Bildu exigeixen que Repsol, Iberdrola, Naturgy, Endesa o Cepsa continuïn sent gravats amb un tribut extra.
Un altre element de l’acord va ser mantenir l’impost extraordinari a la banca, malgrat les protestes de les entitats. El PSOE ja havia tancat amb Junts fa menys de dues setmanes mantindre’l, encara que amb alguna deducció per minorar l’impacte. En el pacte amb Sumar no es preveuen les condicions del tribut, però Hisenda dona per fet que s’inclouran aquestes minoracions.
Sumar també va aconseguir promoure amb el PSOE un nou gravamen sobre els béns de luxe, com ara avions privats, iots o vehicles, que es desenvoluparà en una futura llei. El soci minoritari de la coalició també dona suport a apujar els impostos especials al tabac i gravar els vapejadors. En la negociació, Sumar no va aconseguir elevar el tipus impositiu a les grans herències.
Es treu l’exempció a les primes d’assegurances privades sanitàries, i això difereix del pacte amb Junts
En matèria de sanitat privada, el PSOE va acceptar la proposta de Sumar d’“eliminar l’exempció a les primes d’assegurances privades sanitàries”. En l’acord amb Junts, tot i això, els socialistes havien pactat de suprimir un recàrrec sobre les mutualitats, qüestió que, va explicar la formació nacionalista, a Catalunya hauria tingut especial impacte, ja que hi ha 2,7 milions de mutualistes. La coalició de Govern tampoc no va reflectir en el seu pacte l’eliminació de la bonificació al dièsel, que, per tant, es continuarà negociant.
L’acord entre el PSOE i Sumar va arribar uns 15 minuts abans
de l’inici de la sessió de la comissió d’ Hisenda al Congrés en
què els grups s’havien de posicionar. Va quedar suspesa en aquell moment.
El ministeri, per tant, compta amb acords amb Sumar, Junts i el PNB, però no són prou vots per tenir garantida l’aprovació de la reforma fiscal amb les mesures que planteja el PSOE. Queda molta negociació, admeten fonts de l’entorn de María Jesús Montero. Posar d’acord Sumar, Podem, ERC, Bildu i el BNG amb Junts i el PNB en qüestions fiscals és molt complicat.
Hisenda està desplegant multitud de xarxes i negociacions per intentar que la reforma fiscal inclogui la quantitat més gran possible de mesures d’ingressos.
Fa dies que la mateixa Montero lidera les converses. En les negociacions amb Sumar fins i tot s’hi van haver d’implicar el president, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta, Yolanda Díaz, que van tancar el pacte aquest dilluns al matí.
El problema en aquest punt són els socis d’investidura situats a l’esquerra: ERC, Bildu, Podem i el BNG. Tots quatre continuen plantejant de mantenir un impost extraordinari a les energètiques i eliminar les condicions que suavitzen la factura del de la banca. El marge de maniobra d’ Hisenda és escàs: si els aliats de l’esquerra imposen les seves condicions, els de la dreta cauen.
El tribut a la banca es manté, tot i que els socis d’esquerres demanen de suprimir deduccions
El PSOE va explicar ahir que havia suspès la comissió d’ Hisenda per donar temps a tancar un acord. La cita s’ha reconvocat per a dijous. La urgència és clara, ja que l’objectiu del ministeri és que el paquet estigui aprovat abans de final d’any perquè les mesures tinguin incidència en els resultats de les empreses de l’exercici actual. La reforma fiscal, per tant, ha perillat per moments i avui dia continua en l’aire.