PSOE i PNB acorden reformar l'Estatut dels Treballadors en sis mesos per donar prevalença als convenis autonòmics | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

PSOE i PNB acorden reformar l’Estatut dels Treballadors en sis mesos per donar prevalença als convenis autonòmics

  |   Novetats

El Periódico. El PNB arrenca al PSOE el traspàs del Règim Econòmic de la Seguretat Social «en el termini de dos anys». Transferències, impostos, diners per a l’eusquera i reforma laboral: les claus del pacte PSOE-PNB.

El PSOE i el PNB han pactat, en el marc de l’acord per investir Pedro Sánchez com a president del Govern central, la reforma de l’Estatut dels Treballadors en el termini de sis mesos perquè els convenis autonòmics puguin prevaler sobre els sectorials o estatals, si això beneficia el treballador.

La prevalença dels convenis autonòmics sobre els sectorials és una vella reivindicació dels nacionalistes bascos. També ho és d’ERC, que, igual que el PNB, va mirar de forçar-ne la inclusió en la recent reforma laboral impulsada per la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Tant el PNB com ERC van votar en contra de la reforma (el mateix que EH-Bildu, la CUP, el BNG, el PP, Vox, UPN i Fòrum Astúries).

De fet, la no inclusió de la prevalença del conveni autonòmic va ser la causa que va portar els nacionalistes bascos a votar en contra de la reforma laboral, tal com ha recordat aquest divendres el president del PNB, Andoni Ortuzar. «Recordaran que va ser l’escull que ens va impedir votar a favor de la reforma laboral, cosa que llavors va ser impossible ja que ara ho hem aconseguit», ha remarcat.

Reforma

L’acord d’investidura i de legislatura firmat per Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar inclou el compromís de «modificar en el termini de sis mesos l’article 84.3 i 84.4 de l’Estatut dels Treballadors».

En concret s’acorda que els convenis col·lectius i acords interprofessionals que, d’acord amb la llei, es negociïn en l’àmbit d’una comunitat autònoma «tindran prioritat aplicadora sobre qualsevol altre conveni sectorial o acord d’àmbit estatal» sempre que hagin obtingut les majories exigides i que «la seva regulació resulti més favorable per a les persones treballadores que la fixada als convenis o acords estatals».

El text firmat pel PSOE i el PNB, no obstant, acota les matèries «no negociables en l’àmbit d’una comunitat autònoma. Així, s’expressa que qüestions com «el període de prova, les modalitats de contractació, la classificació professional, la jornada màxima anual de treball, el règim disciplinari, les normes mínimes en matèria de prevenció de riscos laborals i la mobilitat geogràfica» no seran matèries dels convenis autonòmics.

Situació actual

Actualment el sistema de negociació col·lectiva estableix que són els convenis estatals els que predominen sobre la resta i que després s’estructuren via convenis provincials. Si en un territori concret les patronals i els sindicats més representatius volen negociar un conveni autonòmic propi, n’han de demanar autorització prèvia als seus representants estatals. I hi ha d’haver consens entre patronal i sindicats, sota risc d’acabar de judicialitzar el conflicte, com ja ha passat recentment, com és el cas del conveni català de geriatria.

UGT i CCOO apel·len al diàleg social

Després de conèixer els termes de l’acord entre el PSOE i el PNB, els sindicats CCOO i UGT han emès un comunicat conjunt en el qual apunten que qualsevol reforma que afecti la negociació col·lectiva «hauria d’abordar-se» en el marc del diàleg social. «L’estructura de la negociació col·lectiva és una matèria que afecta de forma clara l’autonomia de les parts negociadores, i per tant, les modificacions legals de l’Estatut dels Treballadors haurien d’abordar-se en el marc del diàleg social», afirmen CCOO i la UGT.

Les dues centrals sindicals «defensen la coexistència de diferents àmbits territorials de conveni col·lectiu, que han d’articular-se en funció de cada realitat sectorial», i entenen que «els marcs autonòmics són compatibles amb els estatals i es pot incentivar, a més, la racionalització dels espais provincials de conveni col·lectiu».

Així, CCOO i la UGT emplaçaran el pròxim Govern central «a definir aquesta modificació legal en les taules de negociació, ja que és una matèria que no es va abordar en el perímetre de la reforma laboral», finalitza el comunicat sindical.