Proposen un tram-tren que uneixi Olot, Banyoles i Girona en 40 minuts
Un grup format per una dotzena de ciutadans ha impulsat, sota el paraigua de l’associació Promoció del Transport Públic, un projecte de tram-tren que uneixi Olot i Girona -passant per Banyoles- en 40 minuts. Segons calculen, la iniciativa costaria uns 500 milions d’euros (que creuen que es podrien finançar amb fons Next Generation) i tindria uns 2,6 milions d’usuaris potencials. El recorregut podria tenir unes 20 o 25 parades intermitges, que permetrien una major connectivitat del territori. Promoció del Transport Públic ja porta temps reclamant una millora de les connexions ferroviàries a les comarques gironines, ja que són els impulsors del projecte de tren-tram a la Costa Brava i de la proposta per fer arribar el ferrocarril fins a Andorra passant per la Cerdanya.
Segons explica Pau Noy, membre de Promoció del Transport Públic, es tracta d’una iniciativa que portava temps desada al calaix degut a la crisi econòmica de 2008 i la falta d’interès de la conselleria de l’època. Tot i això, consideren que «ara que estem en la dècada contra el canvi climàtic i les emissions zero, la proposta torna a prendre força». Per això, esperen que l’any que ve la Generalitat destini una partida a estudiar la proposta, tal com ha fet amb el tren de la Costa Brava.
Però més enllà d’aquests trens directes, proposen també una xarxa molt més capil·lar que arribaria a moltes més estacions: en total, calculen que n’hi podria haver entre 20 i 25, amb un traçat que segueixi el de l’autovia A-26. Així, defensen que a la capital garrotxina hi podria haver fins a cinc estacions, mentre que després el recorregut continuaria per Begudà (Sant Joan les Fonts), Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca, Besalú, Serinyà (tot i que caldria veure on s’ubica l’estació, ja que el terreny és molt ondulat), Banyoles (on segurament no es podria fer entrar el tramvia dins de l’entramat urbà), Cornellà del Terri, Palol de Revardit, Sarrià de Ter (on hi hauria dues parades) i finalment Girona, on podria haver-hi parades a l’hospital Josep Trueta, el Palau Firal, Santa Eugènia, l’estació de la Renfe i arribar fins al campus universitari de Montilivi.
Finalment, la tercera proposta és que en el traçat entre Sarrià i Girona, on la trama urbana permetria que hi hagués fins a deu o dotze parades, hi circuli una xarxa pròpia de tramvies amb una major freqüència.
Els promotors creuen que el cost del projecte serien 500 milions d’euros, que es podrien finançar amb fons europeus. Per això, creuen que el més important és convèncer la Generalitat de la necessitat d’apostar per aquest model de transport. El projecte es presentarà online el 21 de gener.