Previsions optimistes de cara a l'estiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Previsions optimistes de cara a l’estiu

  |   Novetats

Diari de Girona. Catalunya es consolida com la cinquena regió europea que més reserves turístiques.

El president de Grans Hotels de Catalunya, Jordi Mias, va mostrar ahir el seu optimisme de cara a l’estiu d’aquest any. Segons va comentar, el 2023 va ser una «gran temporada» i el 2024 arriba «encara amb millors previsions». Això serà gràcies, va dir, a uns mercats emissors «molt potents», com el francès, el britànic i l’americà, que ja és el tercer.

«Si no hi ha cap desgràcia geopolítica que no puguem controlar, les previsions són molt bones», ha insistit Mias, que ha celebrat el gran nombre de reserves anticipades. «La gent té ganes de viatjar i pot pagar-ho», ha afegit. Segons el president de Grans Hotels de Catalunya això fa que encara hi hagi marge per créixer a nivells de preus en «destinacions top de la conca mediterrània».

De fet, aquesta mateixa setmana s’ha fet públic que Catalunya es va consolidar com la cinquena regió europea que més reserves turístiques va registrar a través de plataformes en línia -com Booking, Airbnb o Expedia- durant l’estiu passat. Segons les dades publicades aquest dimecres per l’Eurostat, el país va sumar 9,43 milions de pernoctacions entre juliol i setembre de 2023, un 8% més que el mateix període de l’any passat. A l’Estat, tan sols Andalusia (amb 13,98 milions de nits reservades) i el País Valencià (9,7 milions) apareixen per davant, mentre que les altres dues regions europees que van superar Catalunya van ser la Croàcia Adriàtica (23,72 milions de pernoctacions) i la zona francesa de la Provença-Alps-Costa Blava (12,25 milions).

Espanya, de fet, és el segon país que més destinacions aporta en aquest rànquing. D’entre les 20 regions que més pernoctacions van registrar durant els

mesos d’estiu, cinc corresponen a l’Estat. A banda de Catalunya, Andalusia i el País Valencià, el llistat també inclou les illes Canàries (5,6 milions de reserves) i les Balears (4,8 milions).

La resta corresponen a França (6), Itàlia (5), Grècia (2), Portugal (1) i Croàcia (1).

D’altra banda, segons les dades provisionals de l’Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), Catalunya va rebre 2.008.470 turistes estrangers fins al febrer, un 16,3%

més que l’any anterior i un 3,4% per sobre del 2019. En l’acumulat en els dos primers mesos del 2024 els visitants van gastar 2.155,7 milions, un 23,5% més que el mateix període de fa un any i un 10,1% més que abans de la pandèmia. Durant el febrer cada turista va gastar de mitjana 1.053 euros durant la seva estada, un 4,4% interanual més. En aquest mes Catalunya va concentrar un 21% dels turistes estrangers que van arribar a l’Estat, que es van enfilar fins a més de 5 milions.