Preus desbordats a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Preus desbordats a Girona

  |   Novetats
Diari de Girona. Taxa interanual de l’IPC es dispara fins a arribar al 8% a la demarcació i registra el seu augment màxim de la història, marcat per l’increment dels carburants, la llum i l’energia.

Els preus s’han apujat nou dècimes a Girona al febrer i la demarcació registra una escalada de preus sense precedents. Perquè la taxa interanual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) s’ha catapultat fins arribar al 8%. Això suposa que s’han trencat tots els registres històrics, ja que aquest índex no s’havia assolit mai al llarg de tots els anys que recull la sèrie (que es remunta fins al gener del 2002). A la demarcació, la inflació d’aquest febrer es deu, sobretot, a les pujades de l’energia i els carburants. Al llarg del mes han registrat un increment del 2,5%. Però sobretot, aquella dada que mostra més l’impacte de l’escalada és la comparació amb un any enrere; ara la llum, el gas i els carburants són fins a un 54,1% més cars.

Sotragada dels preus a les comarques gironines. En espera de veure l’impacte de la invasió d’Ucraïna (el conflicte va començar el 24 de febrer) el cost de la vida ha continuat apujant-se durant el darrer mes. Sobretot, arran de la crisi de preus de l’energia, que ha disparat tant l’electricitat com el gas i els carburants.

Segons les dades que ha fet públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a la demarcació els preus s’han apujat nou dècimes durant aquest últim mes. Si bé el 2022 havia començat amb preus sostinguts -en part, arran de rebaixesaquest febrer els descomptes no han pogut atenuar les alces que s’han registrat tant en els productes que formen part de la cistella de la compra com en els serveis.

Si s’analitzen els diferents grups, entre els que durant el darrer mes s’han apujat més de preu hi ha tot el paquet de l’energia i els carburants (+2,5%). I això, de retruc, també ha afectat el transport (+2,7%) i el lloguer de vehicles (+3,3%). També augmenten els aliments (+0,7%), els serveis d’allotjament (+1,6%), els paquets turístics (+2%) i l’oci i la cultura (+0,9%).

Per contra, la campanya de rebaixes fa que la roba i el calçat continuïn a la baixa. En concret, han baixat un 1,2%. També ho han fet els articles tèxtils de la llar (-1,1%), la jardineria (-2,1%), la telefonia (-1%) i els equips d’informàtica (-0,6%).

Rècord històric

El març s’obre amb incertesa, perquè a l’escalada de preus de l’energia i a la crisi de matèries primeres s’hi afegeixen també les repercussions del conflicte a Ucraïna. Sigui com sigui, però, allò que s’anticipa ja es comença a fer palès. En comparació amb un any enrere, a les comarques gironines els serveis bàsics (llum i gas) i els carburants ja han arribat a encarir-se fins a un 54,1%.

I tot plegat manté la inflació interanual disparada. De fet, arribant a trencar tots els rècords històrics. Perquè aquest febrer l’IPC interanual s’ha catapultat fins al 8%. En tota la sèrie històrica, que es remunta fins a vint anys enrere, mai s’havia assolit aquest índex. Fins ara, el mes elevat s’havia assolit el desembre de l’any passat (quan l’IPC interanual va enfilar-se fins al 6,9%).

Apart de l’energia i els carburants, aquells productes que s’han encarit més durant el darrer any a la demarcació són el transport (+12,7%), la roba i el calçat (+7,1%), l’alimentació (+5,4%) i els restaurants i hotels (+3,9%).

A tot això, La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) no creu que aquestes dades generas, la tendència de les quals segueixen les de Girona, millorin aviat.

El centre d’estudis contempla ara un preu del petroli a 120 dòlars durant la resta de l’exercici i un descens del preu de l’electricitat en el mercat majorista des dels recents màxims. En base aquestes hipòtesis, la taxa d’inflació aconseguiria el seu màxim al març amb un 8,6%, per a descendir

posteriorment fins a un 4,1% al desembre. Això suposa una taxa mitjana anual del 6,8%, enfront del 4,6% de les previsions anteriors. La taxa subjacent situaria la seva mitjana anual en el 3,1%, vuit dècimes percentuals més de l’esperat anteriorment, segons Funcas.

Tot i les previsions, les mesures que puguin adoptar les administracions, europees o nacionals, poden fer variar aquestes xifres.