Preocupació entre les empreses gironines per la «incertesa» a l'hora de rebre els Next Generation | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 1

Preocupació entre les empreses gironines per la «incertesa» a l’hora de rebre els Next Generation

  |   Novetats

Diari de Girona. Pimec denuncia que 7 de cada 10 d’empreses que opta als fons europeus encara no ha cobrat. Proposa crear PERTEs territorials amb els recursos no esgotats i garantir la participació de les pimes.

Pimec demana que s’acceleri l’execució dels fons Next Generation per assegurar que els recursos arribin a l’economia productiva i, especialment, a les petites i mitjanes empreses. Segons una enquesta publicada per la patronal, sota el nom «Les pimes i el finançament amb fons Next Generation», un 72% d’empreses que ha optat als ajuts dels fons europeus no ha cobrat encara, tot i que l’execució s’ha accelerat en els últims mesos, tant per part de l’Estat com de la Generalitat. Les companyies catalanes preguntades suspenen les administracions a l’hora de valorar la de la tramitació dels fons. Per això, l’organització empresarial proposa crear el Perte territorial, una nova figura de projecte tractor adaptat adaptades a la realitat de cada comunitat autònoma i que «garanteixi» la participació de pimes.

Termini massa llarg

Les empreses es mostren preocupades per la incertesa sobre la data de cobrament i l’absència de bestreta o avançament dels ajuts, detalla l’informe de la patronal. De fet, segons les dades extretes de l’enquesta a les companyies gironines, la incertesa sobre la data exacta de cobrament i el termini massa llarg de cobrament de l’ajut, son les dues màximes preocupacions de les empreses a la demarcació en aquest sentit. Per això, Pimec demana una millor col·laboració publicoprivada en el desplegament dels fons per revertir «el desencís de les pimes» amb el procés.

Segons l’enquesta, gairebé dos de cada tres empreses de Girona han sol·licitat algun ajut públic, sigui dels fons Next Generation o alguna altra ajuda. Percentualment, supera les xifres registrades a Catalunya, un 62,5% i un 55,2%, respectivament.

Requisits difícils de complir

Fins a un 66,7% de les empreses gironines que no ha sol·licitat cap subvenció, afirma que la decisió ve propiciada perquè els requisits eren difícils de complir. Un 55,7% assenyala que un dels motius era el desconeixement dels ajuts disponibles, mentre un 44,4% culpa a la manca de personal especialitat per tramitar l’ajut.

De les empreses de Girona que han sol·licitat ajut públic, el 46,7% ho ha fet a la Generalitat, el 40% a la Unió Europea i el 33,3% a l’administració central. El format majoritari dels ajuts és en forma de subvenció (93,3%).

A més, segons desprèn l’enquesta de Pimec, al 50% d’empreses de Girona l’ajut els cobreix d’entre el 20% al 39% del projecte, metre que a cap de les d’empreses enquestades l’ajut els cobreix el 100% del projecte.

Entre les sol·licitants a les comarques gironines, un 53,3% de les empreses de la demarcació afirma que l’ajut que va sol·licitar era procedent dels fons Next Generation,un 33,3% diu que no ho era, mentre el 13,3% ho desconeixia.

De les empreses de Girona que ha sol·licitat ajut, el 53,3% ho ha fet en relació amb el Kit Digital i el 26,7% amb relació a l’autoconsum energètic amb plaques fotovoltaiques. De fet, l’organització empresarial que dirigeix Antoni Cañete posat com a exemple de programa ben dissenyat el Kit Digital, un projecte que creuen que va ser dissenyat tenint en compte les empreses de menor dimensió.

Catalunya té assignats 5.000 milions d’euros dels 42.000 totals, amb la previsió que encara arribin 8.300 més. «Continuem esperant el 60% dels fons europeus de la primera fase; estem a la meitat del camí i, per això, volem encarar el pròxim cicle, que és tan gran com el primer, amb garanties que aquests recursos siguin eficients», afirma el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas.