Pimec vol una formula com l'excepció ibèrica per abaixar el cost de la llum | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Pimec vol una formula com l’excepció ibèrica per abaixar el cost de la llum

  |   Novetats

El Punt. El president de Pimec, Antoni Cañete, ha demanat que es continuïn aplicant fórmules similars a l’excepció ibèrica per contenir els preus de la llum, després de constatar que tant a l’Estat espanyol com Portugal es van poder reduir gràcies a aquesta mesura durant el 2022 i primer semestre del 2023. La patronal ha destacat que l’excepció ha permès a les empreses poder augmentar la seva competitivitat i viabilitat. En aquest sentit, el president de la comissió d’Energia de Pimec, José Antonio Vázquez, ha explicat que un informe de l’entitat que situava en un 50% les empreses que estaven en risc per l’augment del preu de l’energia i amb el mecanisme van poder “respirar “tranquil·les” i créixer.

No obstant això, amb la desaparició de la mesura, el president de la patronal, Antoni Cañete, considera que s’eleva la “incertesa” i “inseguretat” per a les empreses i ha exigit que s’apliquin mecanismes similars per mantenir uns preus de l’energia competitius. “No hi ha excusa”, ha sentenciat Cañete, que celebra que l’excepció ibèrica ha canviat la “productivitat, competitivitat i viabilitat de les empreses”.

Pimec ha presentat aquest dimecres al matí l’estudi ’Preus de l’electricitat a Europa 2022-2023’ que mostra els preus de l’electricitat de vuit països europeus, entre ells Itàlia, Irlanda, Alemanya, França i Portugal, a més d’Espanya, i recull amb dades procedents de l’Eurostat els preus en tots aquests estats el 2022 i primer semestre del 2023. Una de les principals conclusions és que si bé després d’una dècada en què el preu de l’electricitat sempre ha pujat a l’Estat, i a partir del 2022, amb l’entrada en vigor de l’excepció ibèrica a la Península, es van situar per sota la mitjana europea, concretament a 0,13 euros/kWh davant els 0,21 kWh de la UE. La mesura, que es va aprovar al juny d’aquell any com a resposta a l’increment del preu de l’energia arran de la guerra a Ucraïna, es va començar a aplicar a partir dels 40 euros MWh durant els sis primers mesos i es va anar incrementant cinc euros mensuals fins als 70 euros MWh.