Pescadors de Roses s’expandeix pel món i ara arriba a Dubai
Diari de Girona. L’empresa distribueix peix i els productes derivats que n’elabora
La planta que la Confraria de Pescadors i Servimar regenten al port rosinc des del 2009 diversifica l’economia del sector pesquer elaborant amb el peix de la Costa Brava productes diversos que després es venen al detall i a restauradors, i que també s’exporten a diferents països.
La Confraria de Pescadors de Roses va ser fundada el 1921. Amb més de cent anys d’història és un referent del sector pesquer gironí, una de les més grans i on hi ha totes les modalitats de pesca. Però més enllà de sortir al mar i oferir el producte de les nostres costes, ha diversificat l’economia amb iniciatives com la de Pescadors de Roses s.l., amb la distribució del peix i també l’elaboració pròpia de productes. Nascuda el 2009, avui el producte del port rosinc s’exporta a diferents països. El darrer en incorporar-se aquest any ha estat Dubai.
Els inicis del projecte es remunten a la creació d’una planta de filetejat de peix per part dels pescadors. El 2009 es va decidir donar un gir al projecte. Es van unir amb Peixos Gotanegra. Els pescadors tenen el 51% del negoci i Servimar (una de les empreses vinculada a Peixos Gotanegra) el 49% restant. Els dos socis tenen una llarga història vinculada al mar.
El president de Pescador de Roses és Pere Gotanegra i explica que «la família Gotanegra està a Roses treballant el peix des de 1618 almenys (d’abans no hi ha documentació), jo soc la dècima generació». Des de la pesca a la distribució la família continua vivint a prop i pel mar, com ho fan els seus socis, les famílies que es dediquen a la pesca.
La petjada del passat és ben present a l’empresa on un dels productes estrella i dels primers que van elaborar és el fumet de peix. Se’n van començar a distribuir 20.000 litres anualment i avui ja en són 700.000. I un dels secrets de l’èxit que l’han convertit en un producte excepcional és la recepta, amb 300 anys d’història. «És de 1895, de Dionísia Marcó, la meva besàvia», explica Gotanegra, que «els diumenges feia arròs per tota la família, amb un fumet molt bo, i en passava la recepta a altres cases de Roses perquè poguessin fer el fumet». Avui aquest producte es pot trobar arreu del món i la seva venda va creixent.
L’objectiu inicial de Pescadors de Roses va ser gestionar els excedents de captura de pesca. «Quan vas a la pesca extractiva, pot ser que amb tramuntana no pesquis res, o amb llevant pesquis molt de pop, per dir alguna cosa, depèn del temps pesques una cosa o una altra». Llavors, «si n’hi ha molt, a la subhasta el preu baixa». El que fan des de Pescadors de Roses és comprar-lo a la subhasta, «aguantem el preu del mercat i fem producte nou». Per exemple, diu Gotanegra, «avui surt potser molt de pop de roca, arriba a x preu, comprem i congelem». Però tot és un joc net, passa per pública subhasta i es compra a la llotja. Depenent del preu es compra o no.
Des de Pescadors de Roses tenen avui quatre línies de comercialització que els permeten no dependre només del peix que es pesca. En primer lloc, distribueixen el peix fresc a les grans superfícies. En segon lloc, la manipulació, la congelació, evisceració i cocció de peix fresc del Port de Roses per a elaboracions diverses com el fumet o carpaccio de gamba. També es venen al detall els productes frescos i congelats a la botiga pròpia del port on també tenen vivers de crustacis i bivalves vius. I finalment, es distribueix a restauradors, però en un radi de 25 quilòmetres des del port.
L’elaboració de productes els ha anat obrint mercat arreu del món.
Gotanegra recorda que van començar amb el fumet i tot seguit amb el carpaccio. Avui venen el carpaccio de gamba del cap de Creus, carpaccio de cigala, de pop de roca, o les potes de pop pasteuritzades, entre altres productes d’alta qualitat. Es pot comprar online, però també l’exporten.
Gotanegra informa que actualment són presents a Itàlia, França, Àustria, Portugal i arreu d’Espanya. «Galícia és el bressol del peix, i estem enviant carpaccio de gamba a Galícia», remarca.
El darrer país a incorporar-se ha estat Dubai. «Des de fa cosa de vint dies enviem llobarro, orada, turbot o carpaccio de gambes a Dubai», explica. Es fa arribar a un majorista del país que ho distribueix a l’hostaleria. El producte el van tastar els interessats en un dels set restaurants que regenta la família Gotanegra.
Tant la Confraria de Pescadors com les empreses de Gotanegra tenen estima per la pesca i pel mar. Per això vetllen perquè els rosincs puguin continuar oferint productes i preservant l’entorn marí.
«El peix que manipulem sempre és peix d’aquí, el que és de manipulació, és producte local, de Roses, Llançà, Port de la Selva, Blanes i Palamós», remarca Gotanegra.
La planta ofereix una oportunitat més per al sector pesquer que avui aborda diverses dificultats. Des de la Confraria defensen la tasca com a «pioners en la protecció del medi marí, apostant per la pesca sostenible i impulsant projectes que garanteixin el futur de la pesca a la nostra costa». Avui afronten situacions com les restriccions o la manca de relleu generacional. Per Gotanegra, «aquí a Roses la capacitat ha disminuït pel relleu generacional», però defensa l’efecte de les iniciatives per preservar la pesca. Des del propi territori, que han servit per incrementar determinades espècies. «Ells mateixos s’autocontrolen», diu.
Des de la Confraria, a més, aposten per l’Economia Blava, amb un equilibri entre la pesca de qualitat, la innovació i la preservació dels recursos. Disposen d’aqüicultura de llobarro i orada; participen en projectes recuperant coralls o gorgònies; i han impulsat accions com activitats turístiques i tallers gastronòmics. Tot plegat perquè el mar i la pesca puguin continuar de la mà a Roses.
El fumet de peix s’elabora amb una recepta de Dionísia Marcó, amb 300 anys d’història
El peix que es manipula prové de les llotges de la Costa Brava, des de Roses a Blanes
Des de fa vint dies l’orada, el llobarro o el carpaccio de gambes també s’envien a Dubai