«Patim la pitjor sequera del segle, però la superarem» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

«Patim la pitjor sequera del segle, però la superarem»

  |   Novetats

Diari de Girona. El Govern decreta la fase d’emergència, que afecta una seixantena de municipis gironins i limita a 200 litres el consum d’aigua per persona i dia.

«Estem patint la pitjor sequera de l’últim segle. No havíem afrontat mai un període d’escassetat com aquest». Aquestes van ser les paraules escollides ahir pel president, Pere Aragonès, per anunciar l’entrada en emergència per sequera per als més de 6 milions de persones proveïdes pels embassaments dels rius Ter i Llobregat. En total, comptant els habitants de la conca de la Muga i el Fluvià i els de Riudecanyes, hi ha 239 localitats amb la llum vermella del semàfor encesa.

L’emergència, que comportarà conseqüències importants per a l’economia, limita el consum d’aigua per persona i dia a 200 litres (un registre que hauran de controlar els ajuntaments, sota l’amenaça de les multes). També restringeix els usos industrials, ramaders i agrícoles. Prohibeix el reg de zones verdes públiques si no és amb aigua freàtica o regenerada i només permet omplir les piscines terapèutiques i les de centres esportius.

Aragonès va agrair ahir l’afany de la ciutadania, els ajuntaments i els sectors econòmics, amb especial incidència a l’agricultura i la ramaderia, que van ser els primers sectors a patir les restriccions. «Sense aquest esforç, no hauríem aconseguit endarrerir l’entrada en emergència fins avui», va detallar el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.

Tant el president com el conseller van destacar les inversions realitzades i les que encara estan pendents de realitzar-se, destinades a dessalinitzar i regenerar aigua, dues fonts de proveïment que avui subministren més d’un 55% de l’aigua que rebem a les llars.

Dilluns que ve, Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica, es reunirà amb Mascort a Barcelona per parlar d’inversions en què Moncloa pugui donar suport al Govern. Sobre la taula hi haurà la dessalinitzadora de la Tordera, que sufragarà el ministeri i que encara està per licitar. També s’abordarà el trasllat d’aigua amb vaixells, una mesura que, si s’aplica, serà molt costosa.

Quan es necessitaran aquests vaixells per assegurar el subministrament a Barcelona? Mascort va reiterar, una vegada més, que encara no s’hi pot posar data. Però sí que ha reconegut que continuen treballant i dialogant amb empreses navilieres per tenir-ho tot preparat.

El conseller també va preferir no mullar-se quan li van preguntar per a quan s’entrarà a la fase dos de l’emergència (que té tres fases): «No sabem si plourà i quanta aigua caurà. Per tant, no podem dir quin mes situem aquest escenari, que es decretarà quan al sistema Ter-Llobregat quedin 67 hm ».

100 sancions

A partir d’avui, més d’un 40% dels municipis catalans en estat d’emergència estaran incomplint les noves mesures, ja que superen els 200 litres per habitant i dia. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja ha enviat un centenar d’expedients sancionadors a aquests ajuntaments. Concretament a la província de Girona, més d’una trentena de municipis han estat sancionats per l’ACA durant els darrers mesos pel consum excessiu d’aigua.