Parlat i per escrit
El Punt. Perill. El 30% de les empreses familiars no sobreviuen al pas de la primera a la segona generació. La majoria d’aquestes companyies no moren per problemes amb el negoci sinó per conflictes derivats de la relació entre empresa, família i propietat. Elaborar un protocol familiar que reguli com serà el relleu és un dels camins per reduir els riscos.
Dedicant-hi moltes hores i amb molt sacrifici, Joaquim Feixas va aconseguir transformar el petit negoci dedicat a la fusta que va muntar als anys noranta en una empresa de 50 treballadors que abraça serveis de mecanització de fusta, fabricació de mobiliari i instal·lacions comercials i panells acústics. Fa només cinc mesos, ajudant a muntar un acte cultural, Feixas va caure i, inesperadament, va morir als 67 anys. La seva dona, M. Carme Sañé, és ara la propietària de Mecanitzats de la Fusta Kim, Mecakim. “Gràcies a haver professionalitzat l’empresa fa cinc anys i a haver començat a parlar del relleu generacional, l’última cosa en què vaig haver de pensar va ser la companyia, perquè ja tirava sola.” Haver-se anticipat als obstacles no només ha permès que la M. Carme se centrés en el seu dol, sinó que ha assegurat la continuïtat de l’empresa que tant els va costar tirar endavant. Com explica Ricard Agustín, fundador de Family Business Solutions, la consultora que va assessorar Mecakim, “tots pensem sempre que les coses els passen als altres, però l’empresa familiar ha de tenir tots els temes importants molt ben treballats perquè no esclatin en el moment més inesperat”. De fet, destaca Agustín, avui que se celebra el Dia de l’Empresa Familiar cal recordar que només passen de la primera a la segona generació el 30% d’aquest tipus de companyies.
En el cas de Mecakim, la primera cosa que van fer per assegurar la continuïtat va ser professionalitzar la companyia. “El meu marit era l’home orquestra i vam fer un pla estratègic i també un pla de professionalització de les diferents àrees, a més d’incorporar un director general.” Després van fer unes primeres reunions amb els fills. “Encara no hem pactat res –explica la Carme–, però que l’empresa rutlli sola i que ja haguéssim posat el tema del relleu sobre la taula treu pressió als nostres fills, que saben que Mecakim era molt important per al seu pare i, si tot no estigués tan lligat, potser ja estarien al capdavant de l’empresa, encara que no fos el que ells volguessin.” Els nois tenen 27 i 32 anys i, tot i que treballen a la companyia, han demanat dos anys de marge per decidir si volen pilotar l’empresa familiar. “Si volen, Mecakim serà per a ells, però mai els hem volgut condicionar, els fills han de ser feliços.”
Com destaca el fundador de Family Business Solutions, és un “error” pensar que desapareixen moltes més empreses familiars, però hi ha un element diferencial i és que “mentre que en les empreses no familiars la mortaldat es deu a temes de negoci, en les familiars la causa està molts cops relacionada amb el món de les emocions, ja que hi ha problemes derivats de la relació entre empresa, família i propietat, i això fa que la continuïtat pugui estar més compromesa”. El principal problema, segons relata Agustín, és que “la falta d’unes normes clares d’aquesta relació i no saber com serà la successió fan que en cas que hi hagi un succés inesperat les coses molts cops vagin pel terreny del conflicte”. Per avançar-se als problemes i pactar com serà el relleu i quines normes han de regir relacions actuals i futures entre tots –els familiars que hi treballen i també els que només tenen part de la propietat– , es recomana l’elaboració d’un protocol familiar. Segons les dades més actualitzades, del 2015, només el 9% d’empreses el tenen. La xifra és baixa, però Agustín indica que, amb la pandèmia, “hi ha molta més consciència que cal tenir la casa ordenada”.
Requisits formatius
Amadeu Casañé Sala és el director executiu de Gescaser, empresa d’Almacelles que es dedica a monitorar el cereal emmagatzemat. Va ser fundada als anys setanta pel seu pare i el seu tiet i fa quatre anys van consensuar i redactar un protocol familiar. “La veritat és que mai hem tingut conflictes i sempre hi ha hagut total confiança, però som quatre cosins els que dirigim l’empresa i ens va semblar important deixar-ho tot per escrit.” Els fills de l’Amadeu només tenen 2 i 4 anys, però ja estan delimitats, per exemple, els requisits per poder accedir a llocs de responsabilitat dins de Gescaser. “Un fill o un cosí que necessitin feina sempre en tindran, però si van a posicions directives, hauran de tenir la formació mínima que hem establert”, explica l’Amadeu, que juntament amb els cosins va lluitar per professionalitzar l’empresa, i tots ells saben que aquest continua sent el camí.
També han elaborat un protocol familiar per facilitar la transició generacional a Prefabricats Planas, empresa de Santa Coloma de Farners dedicada als prefabricats de formigó. Va ser fundada l’any 1939 per Mateu Planas, el pare d’en Francesc Planas Casalprim, i avui son 150 treballadors. “El meu fill lidera el creixement de l’empresa amb una nova divisió i la meva filla ha preferit dedicar-se a la farmàcia, tot i que fa les seves aportacions al consell d’administració.” “No tenim embolics però tinc clar que les coses s’han de fer abans que facin falta”, explica en Francesc. Per exemple, han deixat per escrit les relacions amb els sobrevinguts i l’empresa. “Hem d’intentar ser professionals i no paternalistes, si volem garantir la continuïtat”, reflexiona.