Pals i el Port de la Selva multipliquen per cinc la població durant l'estiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Pals i el Port de la Selva multipliquen per cinc la població durant l’estiu

  |   Novetats

Diari de Girona. Girona i Puigcerdà tenen població estacional tot l’any

Pals i el Port de la Selva van multiplicar per cinc la seva població durant el tercer trimestre del 2023, convertint-se en els municipis catalans amb el major increment relatiu de residents a l’estiu. Pals, amb 2.566 habitants censats, va acollir una mitjana diària de 10.718 persones, mentre que al Port de la Selva, amb 1.044 habitants, la població mitjana va ser de 4.299 persones al dia. Aquest fenomen es dona principalment en municipis litorals amb un fort component turístic i de segona residència.

Tanmateix, municipis com Sant Pere Pescador van quadruplicar la seva població estival, i Tossa de Mar, entre altres, la van triplicar. També es van duplicar les xifres en dinou municipis, incloent-hi zones turístiques del Pirineu com Alp, on l’afluència turística també va ser significativa.

Pel que fa a les capitals de comarca, Girona, Puigcerdà i Ripoll, van registrar un augment de població estacional cada trimestre de l’any. Tarragona va ser la ciutat catalana amb els valors més alts, amb una mitjana diària de 17.949 persones durant l’estiu, a més dels seus 138.326 habitants. Per la seva banda, Girona va destacar amb una població estacional màxima durant el segon i quart trimestre, amb més de 14.000 persones diàries, i un mínim al tercer trimestre, amb 8.921 persones.

En canvi, una quinzena de capitals comarcals, com Olot, Banyoles i Santa Coloma de Farners, van tenir una població estacional negativa al llarg de tot l’any, és a dir, més sortides que entrades de població. D’altra banda, poblacions com Barcelona, Figueres, Lleida i Vic van registrar increments positius els tres primers trimestres però descensos durant l’estiu. Barcelona, per exemple, va guanyar 136.947 persones diàries al primer trimestre, però en va perdre 48.839 al tercer.

Segones residències

Aquestes fluctuacions reflecteixen l’impacte de les dinàmiques turístiques, laborals i educatives en el comportament demogràfic. Municipis amb una forta activitat turística o de segona residència registren increments notables durant les vacances, mentre que altres zones, especialment les menys turístiques, mostren descensos per la mobilitat laboral i d’estudis. Això posa de manifest com l’estacionalitat és un factor clau per entendre l’evolució poblacional a Catalunya.

L’anàlisi prové de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que atribueix aquestes oscil·lacions als moviments de població relacionats amb el turisme, els estudis i el treball.