Òscar Ordeig: "Amb els aliments no hem d'anar a preu, sinó a qualitat" | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Òscar Ordeig: “Amb els aliments no hem d’anar a preu, sinó a qualitat”

  |   Novetats

El Periódico. El Govern va presentar fa uns dies la nova Estratègia Alimentària de Catalunya i va anunciar que en el primer semestre d’aquest any tindrà també a punt la llei d’alimentació. ¿En quin moment es troba? ¿Pot avançar-nos algun aspecte d’aquesta norma?

 Aquest Govern vol que Catalunya sigui reconeguda pel seu sistema alimentari, de portes endins, i arreu del món. L’estratègia alimentària és un reflex global de tot el que necessitem fer en els pròxims anys per construir un sistema alimentari segur i sostenible. El que farem durant 2025 és aprovar la llei alimentària, que ha d’especificar dos eixos: la contractació pública d’aliments de proximitat, que implica el 50% de les compres que facin totes les administracions. Això no és incompatible amb el fet que siguem una potència en el comerç internacional d’aliments, ja que el 2024 vam tornar a batre el rècord d’exportacions agroalimentàries, amb 16.000 milions d’euros. En segon lloc, la formació a les escoles. L’any que ve començarem una prova pilot a 20 centres per impartir formació sobre tot el procés de producció d’aliments. Això passa, per exemple, per promoure la recuperació de les cuines a les escoles i per posar en valor la cuina de proximitat.

¿Com s’implicarà la indústria agroalimentària en aquesta nova normativa?

Crec que l’estratègia alimentària és una, és l’estratègia alimentària. Parla de tot l’ecosistema alimentari. I també diu quines tasques s’han de complir en els pròxims anys al llarg de la cadena alimentària per tenir un sistema, com he dit, sostenible i competitiu. Sostenible en els tres elements de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

Parla que cal sensibilitzar la societat, però després al parlar dels preus de l’oli d’oliva, per exemple la gent protesta perquè és car… És a dir, els productors volen preus més alts, però els consumidors demanen preus baixos.

No, no podem anar a preu… El futur dels aliments són els aliments de qualitat, cal mirar més enllà del preu. El consumidor ha d’entendre que perquè una economia funcioni hi ha d’haver sostenibilitat en tots els sentits. D’altra banda, li anuncio que el 2025 serà un gran any per a l’oli d’oliva. Hem concedit per primera vegada els Premis als Millors Olis de Catalunya, s’editarà també una guia dels millors olis de Catalunya. També hi haurà, per primera vegada, un Mercat de l’Oli Nou, que se celebrarà a Barcelona al novembre. I crearem l’Institut de l’Oli. I, finalment, aquest any Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, és un dels nostres vectors principals, i ha aconseguit que figures com Ferran Adrià o Nandu Jubany diguin que l’oli d’oliva català ha d’estar present en totes les receptes.

¿I quin rol hi han de jugar els supermercats?

M’he reunit amb la distribució i els he demanat que ens han d’ajudar a posar en valor el producte local. No vull entrar en guerres de bons i dolents; demano responsabilitat a tothom. Hi haurà molta distribució que col·laborarà amb la Regió Mundial de la Gastronomia i amb el producte local.