Nova pujada de l'atur a les comarques gironines | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Nova pujada de l’atur a les comarques gironines

  |   Novetats

Diari de Girona. L’atur creix al novembre en 395 persones, però millora prop de cinc punts respecte fa un any. L’afiliació a la Seguretat Social baixa un 2,39%, la caiguda més gran de Catalunya i la tercera de tot l’estat.

Nova pujada de l’atur a les comarques gironines. Si el mes passat s’enfilava gairebé un 2% respecte a l’octubre, aquest novembre s’ha tornat a incrementar, si bé de forma més moderada. En concret, a la demarcació ara hi ha 30.804 persones sense feina, això són 395 més que fa un mes, o el que és el mateix un 1,3% d’augment en relació al mes d’octubre. Val a dir, però, que respecte fa un any segueix la tendència a la baixa. Avui hi ha 1.522 persones menys a les llistes de l’atur que el novembre del 2022, una caiguda del 4,71%. L’afiliació a la Seguretat Social també ha caigut el mes de novembre. Ho ha fet en més de 8.500 persones, que suposa un 2,39% menys que el mes passat, la caiguda més gran de Catalunya.

Aquest dilluns s’han donat a conèixer les dades de l’atur a les comarques gironines del mes de novembre. Després d’un increment de prop d’un 2% a l’octubre -relacionat amb la finalització de la temporada turística- aquest novembre ha seguit creixent el nombre de persones a les llistes de l’atur. Ho ha fet de manera minsa, un 1,3%, però la realitat és que a la demarcació ara ja hi ha més de 30.800 persones que busquen un lloc de treball. Amb tot, aquest novembre ha mantingut la tendència de la resta de mesos i és significativament millor que el de fa un any on hi havia 1.522 persones més que avui apuntades a les llistes. De fet, la demarcació s’apropa a una reducció que frega el 5% respecte fa un any, ara és del 4,71%.

Tot i que l’increment de l’atur és moderat, és el mes gran en percentatge de Catalunya. Només Tarragona veu com s’incrementen les llistes, però en un 1%. Respecte a la resta de demarcacions, Barcelona i Lleida aconsegueixen rebaixar el nombre d’aturats, això sí, cap de les dues ho fa de forma significativa, un 0’17% i 0’87% respectivament.

El que no s’atura és la caiguda d’afiliacions a la Seguretat Social. La fi de la temporada turística ja va provocar un daltabaix de més de 14.000 persones el mes de setembre. A l’octubre, malgrat que es va moderar, es van registrar 7.211 persones menys i ara el descens encara ha estat més pronunciat. Aquest mes de novembre el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social ha baixat en 8.528 i es queda en 348.129. Això suposa una baixada del 2,39%, la més pronunciada de Catalunya i la tercera de l’estat, només per darrere de Segovia i Àvila, 3,94% i 3,13% respectivament.

Ara bé, com passa amb l’atur, la xifra d’afiliats a Girona és millor que el novembre de 2022. En concret, en l’acumulat de tot l’any hi ha registrades 10.778 persones més a la Seguretat Social, que el novembre de 2022, un 3,19% més. En comparació a la resta de demarcacions, només Tarragona supera en l’acumulat de l’any a Girona en nombre d’afiliacions.

Sector serveis, el més afectat

Tal i com ja va passar al setembre i a l’octubre, el sector serveis és el principal afectat de l’increment de persones aturades. El tancament de molts establiments turístics ha fet engreixar les llistes a la demarcació i és el principal motiu de la pujada d’aturats.

De fet, de les 395 persones que estan apuntades a l’atur aquest mes de novembre, 372 venen del sector serveis, mentre que 36 venen de l’agricultura i setze més de la construcció. Només la indústria aconsegueix tancar sense nous aturats i registra dues contractacions.

Torna a caure la contractació

Pel que fa a la contractació, les dades tampoc acompanyen. Aquest mes de novembre s’ha baixat dels 20.000 contractes signats, que sí es va arribar a l’octubre. En concret, se n’han fet 18.362, un 8,2% menys que el mes d’octubre. Al contrari del que passa amb l’atur i l’afiliació a la Seguretat Social, en l’acumulat de l’any el nombre de contractes s’ha rebaixat respecte el 2022. Ho fa de manera tímida, 607 contractes menys que fa un any que suposa una baixada del 3,2%.