Nou cop a la recuperació del turisme i la restauració | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Nou cop a la recuperació del turisme i la restauració

  |   Novetats

El Punt. Els restauradors lamenten que l’avís del confinament comarcal els torna a agafar de sorpresa i amb les neveres plenes. Hotels i cases rurals de comarques poc poblades quedaran buits.

El sector del turisme i la restauració valora negativament la tornada al confinament comarcal. Sitges, per exemple, que el diumenge de resurrecció va rebre milers de persones als seus carrers, bars, restaurants i hotels, aquest cap de setmana quedarà mig buida.

“Ens han tornat a deixar amb les neveres plenes i ara hem de tornar a posar la gent en un ERTO. Una vegada més, la manca de lideratge d’aquest govern ens deixa a l’estacada i un cop més ens vam haver d’assabentar de les mesures pels mitjans de comunicació”, es va queixar ahir Alejandro Eguia, president del Gremi d’Hostaleria de Sitges. Eguia recorda que no poder rebre gent de Barcelona perquè ells són del Garraf és “un cop molt dur” perquè desenes d’hotels i restaurants viuen de la gent que va a dinar a Sitges i al Port Aiguadolç, i ahir va assegurar que ja estan començant a arribar anul·lacions. “Amb les mesures restrictives que ja hi havia: tancar a les 5 de la tarda, l’aforament al 30% a l’interior… n’hi hauria d’haver prou. A les terrasses, que podíem omplir al 100%, manteníem les distàncies i no crec que els contagis vinguin de la restauració i l’hostaleria”, va considerar.

“El primer que vaig pensar en sentir les noves mesures és que era l’anunci d’una mort anunciada”, va explicar ahir, per la seva banda, Carles Barcons, president de TuralCat, la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya. “Jo tinc la meva casa rural al Vallès i mira, encara algú d’alguna ciutat gran de la comarca pot arribar a venir, però i la gent del Pirineu?”, es preguntava ahir.

Barcons, però, considera que per al turisme rural “encara pitjor que el confinament comarcal és la limitació de persones en cases rurals i dels grups bombolla”. “Sé de moltes cases grans que prefereixen no obrir, sobretot perquè encara fa fred i només de posar la calefacció ja no els surt a compte tenir tan poca gent”, lamentava.

“Estem molt tocats”, constatava Pep Margenat, de la sectorial d’agroturisme de la Unió de Pagesos, tot i que recordava que també “a tot Europa s’estan fent restriccions molt estrictes”. Margenat assegura que molts pagesos que tenen la casa oberta al turisme, com ell, en un any normal ja el mes de març tenien moltes de les reserves de l’estiu, però que aquest any tot és provisional. “El que està clar és que per a aquest cap de setmana ja tenim cancel·lacions”, va dir.

A les Terres de l’Ebre, on per Setmana Santa hi ha hagut un ple total de turistes, a partir del cap de setmana que ve tornaran a patir per la poca gent que hi haurà. En aquest context, l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE) i alguns alcaldes ahir van demanar que les quatre comarques de les Terres de l’Ebre es considerin com a unitat territorial. “És incomprensible que no sigui així”, va denunciar Maria José Fernández, presidenta d’AECE.

Una galleda d’aigua freda

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT), va rebre “com una galleda d’aigua freda” l’anunci del nou confinament comarcal. El president de l’entitat, Francesc Pintado, acusa la Generalitat de “legislar sense sensibilitat” cap al sector i assegura que, en la pràctica, es tracta d’un “tancament encobert”, motiu pel qual reclama més ajudes. “Durant aquest any han pogut aprendre que som un sector que no treballa d’avui per demà. Hem de treure el personal dels ERTO, som dimecres i ja tenim les càmeres plenes per al cap de setmana. Què en fem, dels productes?”, va dir.

Des de la capital catalana, el Gremi de Restauració reconeix que l’impacte del tancament comarcal “és més greu a la resta de Catalunya”, però lamenta que el govern “no hagi preservat la mobilitat dins de l’àrea metropolitana, que és la Barcelona real”, recorda el director de l’entitat, Roger Pallarols. El gremi veu la situació actual “insostenible” i creu que el govern “té pànic a assumir que la situació econòmica és crítica” i que “no pot continuar demanant sacrificis a un empresariat extenuat”. El gremi acusa les autoritats de prendre decisions que lesionen dia a dia la situació econòmica del país i recorda que “en altres llocs d’Europa, on la restauració està tancada de fa mesos, tenen avui una incidència acumulada més gran que a Catalunya, cosa que vol dir que no fa falta castigar tant les empreses per poder abordar la lluita sanitària”.

El Pirineu i Barcelona, contraris

Tant el Pirineu com l’àrea metropolitana de Barcelona han expressat les seves queixes pel confinament comarcal. Responsables de consells comarcals del Pirineu reclamen confinar per regions sanitàries, com es va fer el 2020, o vegueries perquè la despoblació fa que els serveis estiguin més allunyats. Per la seva banda, Barcelona, alguns municipis del Baix Llobregat i Badalona reclamen al Procicat el confinament metropolità. D’altres ajuntaments metropolitans com ara Sant Cugat prefereixen no fer-ho, mentre que el confinament metropolità generaria problemes als municipis que ja ara no formen part de l’àrea metropolitana, com ara Martorell o d’altres del Vallès.