Nevada a batzegades fins al mar | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Nevada a batzegades fins al mar

  |   Novetats

El Punt. Va caure de forma molt feble en punts de la Costa Brava.
La neu va emblanquinar ahir diverses zones de les comarques gironines, tal com estava anunciat, va deixar gruixos testimonials i va generar puntualment problemes a la mobilitat. Durant unes hores es va tallar un carril a l’AP-7 a la Jonquera i es van produir algunes retencions, també durant unes hores es va tallar el tram de la carretera entre Arbúcies i Viladrau, el tram entre Santa Coloma de Farners i Sant Julià de Vilatorta i, a l’hora de tancar aquesta edició, continuava tallada la carretera C-38 entre Camprodon i el coll d’Ares i Prats de Molló.

No va ser una gran nevada, però va deixar imatges poc habituals, com volves i aiguaneu en diversos punts de la Costa Brava i del Gironès. On més se’n va acumular va ser en alguns punts de l’Alt Empordà, el Pirineu altempordanès i ripollès, el prepirineu, el Montseny, les Guilleries i en punts elevats de les Gavarres i de la serra Transversal i de la de Finestres i Rocacorba. En bona part de la resta de punts del territori, hi va caure aiguaneu, alguna volva testimonial i hi va plovisquejar.

L’episodi va afectar les comarques gironines en tres tongades. La primera cap a les set del matí –a Ripoll, van haver d’activar un dispositiu per netejar els accessos als centres educatius–, la segona, al migdia, i la tercera, a mitja tarda, tot i que la cota va pujar fins als 800 metres i va afectar punts elevats de la vall de Camprodon. Els principals gruixos es van registrar a Portbou (6,3mm), al veïnat de Fabert de Molló (3,6mm), a Sant Pere Pescador (3,3mm), a Torroella de Montgrí (3mm), a Castell d’Aro (2,9mm), a Ulldeter (2,9mm), a Palafrugell (2,8mm), a Casà de la Selva (2,7mm) i a Fogars de la Selva (1,5mm).

Era molt gràfic el recorregut entre la boca ripollesa del túnel de Collabós, al sistema de túnels del Capsacosta, i Setcases. Al matí, a la zona pròxima al túnel, la temperatura era de cinc graus positius i només es veia neu a les zones més altes de Serra Cavallera (Ogassa) i en algunes raconades hi plovisquejava. Fins a Camprodon, la situació era la mateixa, i, a Llanars, riu Ter cap amunt, la temperatura començava a baixar i la pluja fina es convertia en aiguaneu, fins passat Vilallonga de Ter, on queien les primeres volves de neu, a tres graus positius, i fins a Setcases va caure la temperatura als zero graus i la nevada era més consistent.

A la zona del Montseny gironí, la nevada va deixar gruixos poc importants, els més rellevants al coll de Revell, on la precipitació va ser intensa en algun moment, però li va costar agafar. A Arbúcies i a Sant Hilari Sacalm, els gruixos van arribar al centímetre en alguns punts. A la comarca del Ripollès, la nevada és on va ser més generalitzada. Va afectar sobretot la vall de Camprodon i, a primera hora del matí, el Baix Ripollès.

Cap a les sis de la tarda, però, ja només hi havia activitat un avís per acumulació de neu a l’Alt Empordà, l’única comarca gironina on s’alertava que podia tornar a baixar la cota de neu.

Les temperatures van ser baixes durant tot el dia, amb una mitjana de 3 graus negatius les mínimes, excepte els 8 negatius de Puigcerdà, i els 6 positius de mitjana de les màximes. Els registres més baixos absoluts es van recollir als punts més elevats del Pirineu. En concret, a la Tossa d’Alp (2.500 metres), amb 11,2 graus negatius, i a Ulldeter (2.410 metres), amb 9,5 graus negatius.