Quatre municipis gironins amb segell de viles termals
El Punt. Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm i Sant Climent Sescebes són els pobles de la demarcació que s’incorporen a la nova Associació de Viles Termals de Catalunya. El dia 16 de març, es formalitzarà a Caldes de Malavella la constitució de l’Associació de Viles Termals de Catalunya amb representació d’una quinzena de municipis, entre què quatre de gironins: Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm i Sant Climent Sescebes. De fet, la creació de l’associació només substituirà l’antic Consorci de Viles Termals, que va quedar dissolt amb la LRSAL i que ara es reactiva amb el format d’una associació per a la promoció conjunta de les viles termals.
Als quatre municipis gironins, l’impacte dels recursos termals varia força de l’un a l’altre: Caldes és clarament on aquest sector és més potent, amb els balnearis Vichy Catalan i Prats. El balneari Vichy, amb 88 habitacions, acull unes 40.000 persones anuals i dona ocupació a una plantilla de 65 persones. A Santa Coloma, aquesta activitat és present amb el balneari Termes Orion i el centre lúdic termal Magma. “El termalisme està documentat aquí, ha donat a conèixer Santa Coloma i ens porta visitants. És evident que repercuteix en el comerç i l’activitat cultural, social i econòmica del municipi”, diu l’alcalde, Joan Martí. A Sant Hilari, la vila de les cent fonts, hi ha el balneari Font Vella (en aquest cas, amb aigua mineral, no calenta). Un establiment més modest que els anteriors, però que per l’alcalde, Joan Ramon Veciana, “és important perquè manté el lligam amb la història i la cultura dels balnearis al municipi, contribueix a la diversitat d’allotjament disponible i és un atractiu més de visitants”.
El quart municipi, Sant Climent Sescebes, és, d’alguna manera, un cas a part, ja que no ha tingut mai cap establiment termal. Però l’Ajuntament no renuncia a la idea de poder desenvolupar, en un futur, l’atractiu de la font Pudosa, on sorgeix una aigua a 28,5 graus. No s’ha explotat mai comercialment, però el boca-orella i la tradició sempre han atribuït beneficis a una remullada en aquesta aigua, i el paratge, obert al públic i condicionat, és molt visitat. “Som el fill petit de l’associació”, diu l’alcaldessa, Olga Carbonell. Explica que volen ser a l’associació “per sumar, estar en contacte amb municipis amb experiència en aquest sector i per no renunciar a aquestes sinergies”.