Nautalia recorre el concurs de l'Imserso i aboca els viatges a un retard de mesos | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Nautalia recorre el concurs de l’Imserso i aboca els viatges a un retard de mesos

  |   Novetats

Diari de Girona. La firma turística presenta un recurs contra l’adjudicació del Govern a favor del grup d’empreses liderat per Ávoris, que pertany al grup Barceló.

Els viatges i activitats organitzats per l’Imserso començaran aquest any més tard del previst. En l’últim dia establert per fer-ho, el grup d’empreses liderat per Nautalia (Seniorplan 2.0), un dels que va perdre el concurs d’adjudicació d’aquests lots, va decidir ahir recórrer la decisió del Govern de cedir el paquet a Ávoris (Grup Barceló). Això pràcticament garanteix un retard que, segons el que ha passat altres anys davant de situacions semblants, podria arribar a ser de mesos. Sense anar més lluny, l’última vegada que es va haver de resoldre una situació així, el 2021, la venda de viatges i els viatges van passar de setembre-octubre a desembre-gener. I, amb això com a precedent, són diversos els hotels que contemplen tancar tota aquesta temporada baixa.

El conflicte es remunta al moment en què el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, departament responsable de l’Imserso, va publicar la resolució de l’adjudicació. Realment, ja abans s’havien escoltat crítiques pel retard amb el qual s’havia presentat el concurs i pel fet que s’havia trigat molt a avaluar les propostes presentades, però que els tres lots que conformen el programa s’adjudiquessin a una sola companyia va fer saltar totes les alarmes en un sector acostumat als retards cada cop que hi ha un recurs.

Molta pressió

Ávoris, companyia propietat del Grup Barceló, s’havia imposat en tots els lots possibles als seus contrincants: Mundiplan (una Unió Temporal d’Empreses integrada per Iberia, IAG i Alsa), Seniorplan 2.0 (una altra UTE formada per Nautalia, Seniorplan i Autocars Vera) i Soltour. Una no va trigar a posar un primer recurs que va ser desestimat i, des d’aleshores, són diversos els mitjans especialitzats que han anat publicant que almenys dues estaven preparant apel·lacions davant el Tribunal de Recursos Contractuals. Seniorplan 2.0 l’ha acabat presentant, i segons publica el mitjà especialitzat Preferente, Mundiplan també.

Segons diverses fonts del sector, si han esperat pràcticament a l’últim dia per presentar el recurs ha estat, per una banda, perquè els ha costat força trobar un buit argumental que els permetés posar en dubte la resolució del concurs, i, de l’altra, perquè hi ha hagut molta pressió per intentar evitar un retard que es donava per fet en cas d’haver-hi recurs.

Perquè, segons la cronologia que presenta el vicepresident de la Mesa de Turisme -un gran fòrum d’empreses del sector-, Santiago Vallejo, podrien passar mesos fins que aquest tribunal dictaminés. A més, l’adjudicatari definitiu del concurs no pot posar l’engranatge en marxa sense que s’hagi signat definitivament el contracte. Només aleshores les agències poden començar amb la venda.

«Els hotels tenen un buit de dates amb el qual no saben què fer», explica aquest portaveu. «Poden guanyar més o menys amb l’Imserso, però, almenys, mantenen l’establiment obert i no han d’acomiadar la gent, cosa que és bona», argumenta.