Molts hotels canvien de propietari per evitar tancar | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Molts hotels canvien de propietari per evitar tancar

  |   Novetats

El Punt. El fenomen es produeix sobretot a la ciutat de Barcelona, on la moratòria de l’Ajuntament obliga els inversors a apostar per hotels existents. En diversos casos, es manté el mateix gestor.

Després d’un 2020 nefast i un 2021 en què la revifada semblava un fet però no es va acabar de consumar, el sector hoteler preveu que l’exercici actual serà el de la recuperació definitiva, sobretot pel que fa al retorn del turista estranger. Catalunya, i sobretot Barcelona, és un dels grans destins mundials, i els empresaris del sector tenen confiança cega que aquesta recuperació, amb el permís del coronavirus en totes les seves variants, serà molt ràpida un cop s’iniciï. Aquesta esperança, elevada a convenciment en molts casos, explica que els hotels de la ciutat de Barcelona es continuïn percebent com un motor d’activitat i com una oportunitat de futur. La pandèmia ha escombrat molts negocis hotelers, és cert, però els propietaris tradicionals que s’han vist amb l’aigua fins al coll han buscat el rescat, molt sovint, en inversors financers.

Aquesta ha estat la tendència més freqüent a Barcelona, on durant els darrers dos anys s’han signat un mínim d’una quinzena de transaccions. En alguns casos, l’hotel ha canviat de propietari però no pas de gestor, o s’ha optat per la propietat compartida. En d’altres, el relleu és integral. El fet que a la capital del país continuï vigent el PEUAT (pla especial urbanístic d’allotjaments turístics), que mitjançant una moratòria impedeix l’obertura de nous equipaments al centre de la ciutat, també provoca que qui disposa de capital per invertir-hi i ara hi veu l’oportunitat només pugui aspirar als edificis ja existents. I si a més a més ja funcionaven i tenien cartera de clients, la compra esdevé encara més suculenta.

Fonts del sector corroboren que el nombre d’hotels de Barcelona que han tancat les portes de manera definitiva és molt ínfim, atès que la majoria de negocis que no han pogut subsistir el que han fet és canviar de propietari, no pas abaixar les persianes. “La marca Barcelona és la que més ha patit els efectes de la pandèmia, perquè s’ha frenat en sec el turisme estranger, però la ciutat tornarà a atreure viatgers tan bon punt la situació millori i per aquest motiu és molt difícil que els hotels que ja existeixen tanquin definitivament, ja que sempre hi haurà un inversor que hi veurà una oportunitat de negoci”, assenyalen aquestes fonts.
El comportament que ha tingut el sector a Barcelona té poc a veure amb la resta del país, on els negocis acostumen a ser més petits i en bona part han sobreviscut gràcies al turisme interior. A Barcelona la batalla contra la frenada en sec dels viatges s’ha cobrat més moviments, però els hotels han trobat ganxo fins i tot en famílies que provenen d’activitats empresarials que poc tenen a veure amb aquest sector. L’estiu passat, per exemple, la família Grífols, accionista del fabricant de plasma que cotitza a la borsa, va abonar 125 milions d’euros per la compra de l’Hesperia Presidente de Barcelona. Una mica abans, Ricardo Portabella, membre d’una de les famílies accionistes de Danone, va comprar l’hotel Alexandra a través de la societat Anpora Investments.
El capital a Barcelona també s’ha injectat des de l’estranger. La gestora novaiorquesa Brookfields AM va tancar diverses operacions, com la compra de quatre hotels a Selenta Group. Tres dels quals són a Barcelona: el Sofia Barcelona, l’Expo Barcelona i el Nobu Hotel Barcelona.
Barcelona, la ciutat més atractiva per invertir

L’informe Hotel investor beat, elaborat per Cushman & Wakefield a escala europea durant els mesos de maig i juny del 2021, assenyalava que el mercat inversor es mostrava molt actiu, adaptant les seves estratègies a la situació generada per la pandèmia i a la seva afectació sobre l’activitat turística. En concret, el 40% dels inversors mostraven una posició més compradora que abans de la covid. Aquest estudi també situava Barcelona com la ciutat més atractiva d’Europa per invertir en el sector hoteler, mentre que Madrid ocupava la setena posició. En el top 5, darrere de Barcelona, apareixien fa només mig any Londres, París, Amsterdam i Munic.

Per tipologia d’establiment, el 70% dels enquestats –més de 50 grans inversors– van assenyalar que els complexos vacacionals havien guanyat atractiu, atès que es preveia una recuperació més ràpida que no pas en altres tipologies d’establiments. Per contra, els inversors van considerar menys interessants els hotels especialitzats en turisme de congressos i convencions o ubicats en entorns propers als aeroports.