Milers d’autònoms hauran de tornar un total de 550 milions
El Periódico. Uns 300.000 treballadors per compte propi haurien rebut prestacions a causa de la pandèmia sense complir els requisits.
El Tribunal de Comptes ha detectat nombrosos incompliments i incidències en la concessió de les prestacions extraordinàries per cessament d’activitat que es va posar en marxa de manera urgent el març del 2020 com a mesura d’ajuda per als autònoms més afectats per les conseqüències de la pandèmia i del confinament.
Segons l’informe publicat ahir per l’organisme, la suma de les ajudes indegudes que van poder rebre el 2020 uns 300.000 autònoms que no complien les condicions exigides ascendeix, en principi, a 547,1 milions d’euros. El Tribunal recomana que s’iniciï el procediment de revisió de les resolucions provisionals que es van adoptar el 2020 i que, quan correspongui, es procedeixi al reintegrament de les prestacions indegudament percebudes. En tot cas, l’informe admet que algunes de les irregularitats detectades per l’organisme podrien quedar reparades durant la revisió.
El Tribunal de Comptes explica que, almenys, 125.000 autònoms, que van rebre 119,5 milions en prestacions per cessament, incomplien requisits legalment exigits, com estar dau d’alta en la Seguretat Social o estar al corrent del pagament de les quotes, per exemple. Molts d’aquests casos obeeixen a incidències en el procediment de reconeixement, gestió i control d’aquesta prestació (duplicitats i incompatibilitats).
En segon lloc, l’organisme ha trobat que gairebé el 20% dels beneficiaris, uns 156.000 autònoms, la prestació del qual va ser reconeguda com a conseqüència de la suspensió de la seva activitat, tenien associat un codi de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE) que no estava recollit al llistat orientatiu d’activitats econòmiques efectivament suspeses per les mesures extraordinàries de confinament que va adoptar el Govern el març del 2020. L’import net de les prestacions percebudes per aquest collectiu de beneficiaris ascendeix a més de 386 milions. El tribunal admet que, malgrat estar donat d’alta en un codi d’activitat que no figurava al llistat inicial, aquests beneficiaris podrien tenir dret a la prestació sempre que s’aportés la documentació necessària.