Milers d'autònoms han de tornar 550 milions cobrats en ajudes indegudes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Milers d’autònoms han de tornar 550 milions cobrats en ajudes indegudes

  |   Novetats

Diari de Girona. El Tribunal de Comptes ha detectat nombroses incidències en les prestacions per cessament d’activitat durant la pandèmia de la covid-19.

El Tribunal de Comptes ha detectat nombrosos incompliments i incidències en la concessió de les prestacions extraordinàries per cessament d’activitat que es va posar en marxa el març de l’any 2020 com a mesura d’ajuda per als autònoms més afectats per les conseqüències de la pandèmia i del confinament. Segons l’informe publicat ahir, la suma de les ajudes indegudes que van poder rebre el 2020 uns 300.000 autònoms que no reunien les condicions exigides ascendeix, en principi, a 547,1 milions d’euros. El Tribunal recomana que s’iniciï el procediment de revisió de les resolucions provisionals que es van adoptar en 2020 i que, quan correspongui, es procedeixi al reintegrament de les prestacions indegudament percebudes.

Als ulls del Tribunal de Comptes, aquesta prestació extraordinària -que va arribar a gairebé 1,5 milions d’autònoms i que va suposar més de 5.000 milions d’euros en diners públics- va resultar eficaç, en la mesura en què va aconseguir el manteniment en l’ocupació dels treballadors autònoms en les circumstàncies extremes del confinament, que era la fi per al qual va ser concebuda. No obstant això, el Tribunal subratlla que la seva gestió va ser ineficient, com mostren les incidències i incompliments detectats.

En primer lloc, el Tribunal de Comptes explica que, almenys, 125.000 autònoms, que van rebre 119,5 milions d’euros en prestacions per cessament, incomplien requisits legalment exigits.

En segon lloc, l’organisme ha trobat que gairebé el 20% dels beneficiaris, uns 156.000 autònoms, la prestació dels quals va ser reconeguda a conseqüència de la suspensió de la seva activitat tenien associat un codi de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE) que no estava recollit en el llistat orientatiu d’activitats econòmiques efectivament suspeses per les mesures extraordinàries de confinament.

En tercer lloc, l’informe ha identificat incompliments i incidències relacionades amb el procediment de gestió i control de les exoneracions de quotes socials que afectarien 69.269 beneficiaris per un import total de 41,6 milions d’euros.