Més de 120 comerços reben assessorament en sostenibilitat i consum responsable | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Més de 120 comerços reben assessorament en sostenibilitat i consum responsable

  |   Novetats

Diari de Girona. El projecte els ha ofert suport per reduir els residus, el malbaratament o implementar envasos reutilitzables gràcies a l’estudi personalitzat que es va elaborar la tardor passada

L’Ajuntament d’Olot i DinàmiG van dur a terme durant la tardor passada un projecte per millorar la sostenibilitat i el consum responsable entre el comerç local olotí. A través d’enquestes i visites, els tècnics van elaborar un informe personalitzat a 127 comerços amb els quals van poder analitzar en profunditat els seus consums, les seves necessitats i oportunitats de millora. Això ha permès oferir-los assessorament per reduir els seus residus, el malbaratament o implementar envasos reutilitzables.

La campanya respon a la línia engegada des del consistori per fomentar els hàbits sostenibles entre la ciutadania així com en el sector comercial seguint els Objectius pel Desenvolupament Sostenible (ODS) i que també ha permès realitzar 142 assessoraments energètics gratuïts aportant una anàlisi de costos, mesures per disminuir la factura de la llum i millorar la seva eficiència energètica així com suport en la recerca de finançament i consells pràctics.

A través d’enquestes i visites durant l’horari comercial, el projecte de millora de sostenibilitat ha permès crear la Guia de Sostenibilitat, Economia Circular i Consum Responsable que inclou un total de 24 solucions pràctiques i de fàcil aplicació que permeten impulsar i garantir la sostenibilitat, l’economia circular i el consum responsable al comerç local de la ciutat.

La guia s’estructura en quatre eixos temàtics: aigua i energia; residus; aprofitament i comunicació, i també inclou bones pràctiques, recomanacions per als consumidors/es i una secció final amb recursos que es poden descarregar així com eines d’autodiagnosis perquè cada persona interessada pugui fer-se una auditoria de residus.

En concret, aporta idees sobre com reutilitzar envasos i reciclar els embalatges, sistemes de control de l’ús de l’aigua, promoure la venda a granel, incentivar la venda

de productes reciclats, de segona mà o reparables en comptes d’un sol ús, optimitzar rutes de lliurament, oferir opcions perquè la clientela pugui tornar els productes per així reciclar-los o reutilitzar-los o oferir incentius perquè la ciutadania aposti per alternatives més sostenibles que ajudin a reduir la generació de residus.

Es tracta d’una documentació clau que s’ha compartit amb tots els establiments de l’Associació de Comerciants d’Olot (ACO) així com la resta de comerços interessats i que també està a disposició de tota la ciutadania, ja que també inclou 12 accions que tots els ciutadans i ciutadanes poden fer per contribuir a fer un consum més responsable, local i sostenible.

La iniciativa es va dur a terme a través de l’empresa Go Zero Waste i forma part del programa d’ajudes per l’enfortiment de l’activitat comercial en zones turístiques del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa; finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència impulsat per la Unió Europea Next Generation.

La documentació s’ha compartit amb tots els membres de l’Associació de comerciants d’Olot