MásOrange promet al Govern invertir 4.000 milions a Espanya
El Periódico. El grup resultant de la fusió d’Orange i MásMóvil descarta acomiadaments forçosos però no sortides voluntàries / L’empresa s’obre a sortir a borsa.
MásOrange, el grup resultant de la fusió d’Orange España i MásMóvil, es posa en marxa com a nou líder del mercat espanyol de les telecomunicacions per nombre de clients (amb més de 37 milions d’usuaris), i desbanca per primera vegada Telefónica. El nou gegant nacional, comandat per Meinrad Spenger com a conseller delegat, va celebrar ahir la seva posada de llarg oficial amb la presentació de la seva marca comercial i del seu logotip (+O), i va proclamar que es llança a un nou futur per poder competir en l’agressiu mercat espanyol amb la seva quinzena de marques d’operadores.
MásOrange neix amb un pla d’inversions de prop de 4.000 milions d’euros en els pròxims tres anys com a pilar de la seva aposta per Espanya i com a part dels compromisos amb el Govern espanyol per aconseguir l’autorització de la seva fusió, posteriorment a l’aprovació per part de la Comissió Europea després de dos anys de treballs preparatoris.
“L’aprovació d’aquesta fusió ve acompanyada d’un pla industrial de l’entitat resultant que és veritablement ambiciós i amb una orientació de molt mitjà termini, amb una política d’inversions molt potent durant els pròxims anys en infraestructures digitals fixes i mòbils”, va anticipar el ministre per a la Transformació Digital, José Luis Escrivá, a l’anunci de l’OK governamental a l’operació.
Xarxes de 5G
El pla industrial tindrà com un dels seus puntals aquest esforç inversor de 4.000 milions en el pròxim trienni, fins al 2026, i que es concentrarà especialment en el desplegament de xarxes de 5G (amb l’objectiu de superar la cobertura del 90% de la població espanyola de la nova generació de comunicacions mòbils, des del 80% actual) i de més fibra òptica (sumant 6 milions d’unitats immobiliàries addicionals connectades, fins a 23 milions de llars), i en el desenvolupament de nous serveis.
“No tindrem complexos. Som un projecte de creixement. Tenim l’obligació de créixer i les capacitats per fer-ho. Un projecte de creixement és més divertit”, va sentenciar Meinrad Spenger en una trobada amb mitjans de comunicació, i va assegurar que la companyia ja té firmat el finançament per fer front als 4.000 milions d’inversió.
Els plans del grup, sense gaires detalls financers de moment, passen per impulsar el creixement per elevar els ingressos, anar reduint l’enorme deute amb què neix el grup (12.500 milions d’euros) fins a deixar-los en 3,5 vegades l’ebitda, i aprofitar les sinergies per fomentar la inversió. El nou CEO va descartar per complet els acomiadaments forçosos a la companyia, però no la possibilitat que hi hagi sortides voluntàries.
L’accionariat de la nova teleco es repartirà a parts iguals entre els accionistes de les dues companyies. Un repartiment 50/50 aconseguit gràcies a un complex joc de contrapesos financers per equilibrar les seves diferents valoracions. L’equilibri inicial 50/50 té totes les aparences que s’acabarà trencant i que Orange acabarà prenent el control de la nova companyia en el cas d’una futura sortida a borsa.