L'oli d'oliva verge extra s'ha encarit gairebé un 70% de mitjana | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

L’oli d’oliva verge extra s’ha encarit gairebé un 70% de mitjana

  |   Novetats

El Periódico. Els increments del preu en els punts de venda representen fins a 2,5 euros per litre més del que puja en origen.

Entre el gener i el desembre de l’any passat, l’oli d’oliva verge extra es va encarir de mitjana un 69,3% als supermercats espanyols. Així ho indica el seguiment de preus que ha portat a terme Facua-Consumidores en Acción al llarg del 2023 sobre un total de 18 marques en diversos establiments Mercadona, Dia, Hipercor, Alcampo, Eroski i Carrefour.

D’acord amb aquestes dades, difoses ahir a través d’un comunicat, la pujada més gran es detecta en aquesta última cadena d’origen francès, les marques d’oli del qual s’han encarit de mitjana un 75,8%. El segueixen Alcampo, amb una pujada de preu pròxima al 74%, i Eroski, amb un 71,3% de més. A Hipercor, l’augment detectat durant l’últim any ha sigut del 69%, mentre que a Dia ha sigut del 68%. Finalment, a Mercadona, l’oli d’oliva verge extra ha incrementat el seu preu un 57,3% des del gener passat.

Per marques, d’entre les marques vigilades (Hacendado, Casa Juncal, Coosur, La Española, Dcoop, Hojiblanca, Carbonell, Oro de Genave, Jaencoop, Almazara del Olivar, Oleoestepa, El Corte Inglés, Alcampo, Maestros de Hojiblanca, Koipe, Eroski, Ybarra, Carrefour) la pujada més acusada s’atribueix a l’ampolla de litre Coosur Hojiblanca a Eroski, on ha passat dels 5,7 euros el gener del 2023 als 14,5 euros el gener del 2024. La segona pujada més gran la presenta la garrafa de cinc litres de Carbonell a Alcampo (dels 25 als 60 euros) i la tercera, de nou el litre de Coosur Hojiblanca, però a Alcampo (dels 5,7 euros als 12,2 euros).

“L’anàlisi de Facua posa de manifest que, en contra de l’argument que esgrimeixen fabricants i cadenes de supermercats, les pujades no són fruit únicament de l’encariment del producte en origen”, denuncia l’organisme en aquest comunicat. “L’últim any, els increments de preu en els punts de venda representen fins a 2,54 euros per litre més que en origen”, afegeixen. Facua adverteix que, més enllà de la possible existència d’un pacte de preus contrari a la llei de defensa de la competència, les pujades paral·leles en les quals han incorregut les grans cadenes en les seves pròpies marques d’oli d’oliva poden representar també increments il·legals en els marges de benefici.

En aquest sentit, l’entitat insisteix a demanar al Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, que dirigeix Pablo Bastindui, que obri una investigació sobre els “increments il·legals de marges de beneficis que presumiblement s’estan produint tant en l’oli d’oliva com en molts altres aliments afectats per la rebaixa de l’IVA”. El reial decret llei que estableix aquesta mesura, prorrogada fins a mitjans del 2024, prohibeix en l’article 72 els augments de marges.